
Roland Ketelaars liet in Heeswijk Dinther (N.-Br.) een compleet nieuw melkveebedrijf uit de grond stampen. Automatisering speelde een grote rol.
In het nabijgelegen Vinkel boerden Roland en Judith Ketelaars tot voor kort op een gemengd melkvee- en varkensbedrijf met zestig koeien. Vanwege de komst van een industrieterrein gingen de ondernemers tien jaar geleden op zoek naar een nieuwe locatie. Deze is gevonden op een voormalig pluimveebedrijf in Heeswijk-Dinther (N.-Br.). Na sanering van de stallen en renovatie van de woning, staat er nu een compleet nieuw melkveebedrijf dat plaats biedt aan 275 koeien en 225 stuks jongvee. Bij het ontwerp van de stallen kregen efficiënt werken en arbeidsbesparing veel aandacht. Dat resulteerde in onder meer automatisch melken en voeren. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) en kwam tevens in aanmerking voor een subsidie in het kader van de regeling Integraal Duurzame Stallen (IDS).

Roland Ketelaars besteedde veel aandacht aan de logistiek. Hij wilde het jongste jongvee het dichtst bij de woning, zodat hij er dagelijks meerdere malen langs loopt. Verder zijn de looplijnen zo kort mogelijk.

De buitenkant van de stal is opvallend door wit grindachtig materiaal. De voorgevels zijn deels voorzien van zwarte damwand met houtprofiel in een potdekselconstructie.

Het jongvee tot drie maanden staat in een aparte stal met 21 eenlingboxen en vier strohokken. De ruimte heeft een grote inhoud en mechanische ventilatie.

Na drie maanden gaan de dieren naar de andere stal waar het jongvee tot zes maanden in een aparte ruimte staat.

Het jongvee met een leeftijd variërend van een halfjaar tot twee jaar.

De voermachine komt via een doorgetrokken rail ook bij het jongvee. Dat wordt tweemaal daags gevoerd; droge en laagproductieve koeien vier keer. De hoogproductieven krijgen acht keer een rantsoen.

Ketelaars wilde automatisch voeren omwille van de arbeidsbesparing en –gemak, dat zijn ook de redenen voor zijn keuze om automatisch te gaan melken.

Er zijn vijf ruwvoerbunkers. Ketelaars kan twee mengvoeders en drie mineralenmengels in de voerautomaat laten lopen. Hierdoor neemt het voeren ongeveer dertig minuten per dag.

De achtergevel bij de voerkeuken heeft een doorrijhoogte van 5,5 meter. Genoeg voor onbelemmerd vullen van de bunkers met de shovel.

De stal is nog maar halfvol. Er is ruimte voor vier melkrobots, maar tot nu toe kunnen twee robots het af.

De robots hebben straks alle vier dezelfde positie, zodat de koeien altijd op dezelfde manier de robot binnenkomen. Dan komen ze gemakkelijker de robot in, verwacht de melkveehouder.

Ketelaars maakte zelf een afvoer in de rubberen vloer achter de robot. Dat voorkomt vervuiling.

De ondernemer wilde een efficiënt en flexibel koeverkeer rond de robots. Daarvoor worden onder meer drieweg-selectiepoorten gebruikt. Ook de twee strohokken maken onderdeel uit van deze ruimte.

Verdere automatisering zit in het schoonhouden van de emissiearme Swaans-vloer met een mestrobot die voorzien is van een sproei-installatie.

Ketelaars wilde geen open nok omwille van de koude trek in de winter. Hij installeerde een oprolbaar zeil in de staande nok, dat in de winter de kou moet buitenhouden.