
Luxe komt later in degelijke stal
Maatschap Ruitenberg in Wezep (Gld.) nam eind vorig jaar een stal voor 185 melkkoeien in gebruik, met een gebruikte melkcarrousel. De kosten kwamen uit op €4.300 per koeplaats. De open dag is op 22 april.

Een overzicht van het bedrijf, dat op een kilometer afstand van het dorp Wezep en snelweg A28 ligt. Ruitenberg zette met de nieuwe stal voor 185 melkkoeien een flinke stap vooruit. In de oude ligboxenstal hield de veehouder nog ‘maar’ 74 dieren.

Ruitenberg wilde de stal gelijk vol zetten. Want zo brengt het direct geld op, redeneerde hij. Bovendien was de regelgeving na de fosfaatbrief van juni 2015 ongewis. Op de uiteindelijke peildatum had Ruitenberg nog geen 185 melkkoeien. Hij hoopt dan ook dat hij in de knelgevallenregeling terechtkomt.

Ruitenberg kocht in december 2015 het boveneind van een grote Duitse veestapel. Dat ging diezelfde maand samen met de eigen veestapel de stal in. Dat ging verrassend goed. Misschien omdat de situatie voor beide stapels nieuw was, denkt Ruitenberg.

De 3+1-stal met rechts de (tweedehands) melkcarrousel. Het is een degelijke stal, zonder overdreven tierelantijntjes. Arbeidsgemak en lage kosten stonden centraal. “Luxe kan ook later, dat geld gebruiken we liever voor extra plaatsen.” Zodoende kwamen de kosten op €4.300 per koeplaats uit.

De stal oogt licht. Dat komt ook door de vele lichtplaten in het dak. Ruitenberg wilde geen lichtstraat. Met lichtplaten wordt het licht volgens hem beter verdeeld.

Omdat de vergunning voor de stalbouw uit 2012 stamt, was emissiearm bouwen nog niet verplicht. De koeien lopen op gewone betonroosters. Het zijn ‘kale’ Groene Vlag-roosters. Als de regelgeving strenger wordt, kan Ruitenberg alsnog rubber flappen onder de vloer hangen.

Mestschuiven ontbreken in deze stal. Die pasten vorig jaar nog niet in de begroting. Eerst moet de melkprijs weer gaan stijgen. Maar veel problemen geeft het niet. De koeien lopen de mest goed weg. De klauwgezondheid is wel iets minder.

De koeien liggen op matrassen met daaroverheen een laag zaagsel. Een keuze uit arbeidsgemak. Het werkt mooi vlot, zegt Ruitenberg.

Ruitenberg koos voor voerbuizen in plaats van een voerhek. Het is goedkoper, het scheelt ruimte en er is geen kabaal, stelt hij. De onderste buis lijkt laag, maar in de praktijk stappen de koeien er nooit overheen.

De mestgang voor de melkstal is tegelijkertijd de wachtruimte. Hier kunnen alle melkkoeien gemakkelijk staan.

De koeien worden met behulp van een automatisch opdrijfhek naar de melkstal gedirigeerd.

Ruitenberg melkt in een 10 jaar oude 24-stands melkcarrousel die volledig geupdate is. Hij koos hiervoor omdat het een eenmanssysteem is dat veel rust geeft. Na een paar maanden melken zijn de ervaringen goed. Helmich en Wilbert wisselen elkaar af en melken ongeveer 100 koeien per uur.

Ook rond de melkstal is veel licht. De zijkant kan volledig opengezet worden, terwijl de twee deuren aan de voorkant ook open kunnen. Dat is ideaal tijdens warme zomerdagen.

Helmich Ruitenberg separeert een koe vanuit de melkstal, over de voergang naar de separatieruimte. Hij hoeft alleen maar twee hekken uit te schuiven om de dieren over te laten steken.

Dit is de separatieruimte met 7 boxen (dierenarts/ki). Deze ruimte bevindt zich het dichtst bij de melkcarrousel.

Daarachter bevindt zich een ruim strohok van 18 bij 6 meter. Het hek in het midden verdeelt de dieren in een close up- en een far offgroep. Achter het strohok kunnen 35 droge koeien gehuisvest worden. Alle separatiegroepen bevinden zich zodoende links van de voergang.

Aan de achterkant van de stal is een extra doorsteek.

Voorin de stal heeft Ruitenberg ruimte gemaakt voor 20 kalverboxen. Dit zijn losse boxen op wieltjes. Het werkt ideaal, stelt hij.
