Doorgaan naar artikel

‘Inspirerende excursie naar Denemarken’

Melkveehouder William van Dijk nam begin oktober deel aan de door Melkvee100Plus georganiseerde excursie naar Denemarken.

William van Dijk runt met zijn vrouw Patricia en zijn zwager en schoonzus John en Marjan Schepens een bedrijf in het Brabantse Best. Ze melken 150 koeien naast een akkerbouw- en een varkenstak. Ook doen ze er agrarisch loonwerk bij. William en Patricia namen begin oktober deel aan de excursie naar Denemarken, georganiseerd door Melkvee100Plus.

Hoe kijkt u terug op de excursie naar Denemarken?

“Het was een mooie excursie. Als melkveehouder kom je niet zo snel op andere bedrijven in het buitenland. We hadden bovendien een leuk en gevarieerd reisgezelschap. Ik heb veel contacten gelegd. Ook van gesprekken met collega-melkveehouders uit alle windstreken van Nederland word je wijzer. Het is interessant om te horen welke thema’s er in andere regio’s spelen en hoe anderen omgaan met wet- en regelgeving.”

Welke indruk heeft de Deense melkveehouderij op u gemaakt?

“Eind jaren ’90 heb ik ook een aantal Deense bedrijven bezocht. Het was mooi om na 25 jaar terug te zijn in Denemarken. Op een van de bezochte bedrijven ben ik destijds ook geweest. Voor melkveehouders liggen er nog altijd kansen in Denemarken, maar het is niet meer zoals het was. Ook daar is het moeilijker geworden om vergunningen te krijgen en uit te breiden. Banken zijn terughoudender geworden en het aantal bedrijfscontroles van verschillende instanties is fors toegenomen.”

Wat vond u leerzaam?

“Het was inspirerend om andere ondernemers te horen vertellen over de kansen die ze hebben gezien én gegrepen. ‘Als ondernemer moet je positief zijn en in kansen denken. Doemscenario’s helpen je niet verder. Als het linksom niet lukt dan moet het rechtsom’, zo vertelde Joost Oppers. Ik vind het zeer knap wat een melkveehouder als Oppers in Denemarken heeft bereikt. Hij ging er als Nederlandse pionier naartoe en heeft daar heel wat opgebouwd.”

Is een buitenlandexcursie wat u betreft voor herhaling vatbaar?

“Ja, al ligt dat ook aan de bestemming en mijn eigen planning. Het moet wel passen. We hebben veel gezien en gehoord en het was gezellig. Het lijkt mij interessant om nog eens in Portugal of Oost-Duitsland te kijken.”

Hebt u zelf ooit overwogen te emigreren?

“Dat is nooit een serieuze optie geweest. Ik heb ooit dus wel een aantal bedrijven in Denemarken bezocht. Maar van emigratie was geen sprake. Het is niet altijd eenvoudig om te slagen in het buitenland. Dat is niet voor iedereen weggelegd.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin