
Gestuurd verkeer, minder arbeid
Maatschap Bom-Wessels liet twee jaar geleden een V-stal voor 240 melkkoeien bouwen. Melkvee100plus ging opnieuw langs en vroeg naar de ervaringen.

Anjo (54), Janneke (53), Herbert (28) en Jos (20) Bom houden in het Drentse Emmer-Compascuum in maatschap ongeveer 240 melkkoeien en 180 stuks jongvee op 80 hectare land. In 2013 bouwde het familiebedrijf een opvallende V-stal.

Een overzicht van het erf, met rechts op de achtergrond de V-stal. Qua mestafzet zit de maatschap in een gunstige regio. Dit is een echt akkerbouwgebied.

Een overzicht van de 100 meter lange en 40 meter brede V-stal met acht kappen. De beperkte hoogte van de stal springt in het oog. De goothoogte is 6 meter, de nokhoogte 7,5 meter. De melktank is buiten geplaatst; dat scheelt weer ruimte.

De 0+6+0-stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Er is capaciteit voor 240 melkkoeien. Licht en lucht is er voldoende. De stal is in de afgelopen twee jaar gestaag volgezet; de veestapel groeide van 165 tot 240 dieren. Ook werd er iets grond bijgekocht.

Het dak bestaat uit acht kappen met zeil. Daarvan kunnen de middelste vier open. De voergangen zitten aan de zijkanten wat natte boxen voorkomt. Op hete dagen met windstilte is het niet optimaal in de stal, maar dat komt niet vaak voor.

De ventilatiegordijnen kunnen liefst 5 meter open. Ventilatie is er kortom bijna altijd wel.

Eén van de twee driewegselectiepoorten, met de behandelstraat met klauwbekapbox rechts, links de terugloopgang van de melkstal. De maatschap is zeer tevreden over het gestuurd koeverkeer. “De looplijnen zijn kort, het werkt erg vlot en het arbeidsgemak is groot.”

Alle aandachtsgroepen bevinden zich voorin de stal. Via twee driewegselectiepoorten krijgen de koeien na het melken vijf opties: een strohok voor de verse koeien, een behandelstraat, een opstartgroep, een hoogproductieve groep en een drachtige groep.

Dit is het ruim opgezette strohok. De maatschap heeft de sneldrinkers in dit hok vervangen door gewone waterbakken. Zo kunnen de dieren gemakkelijker veel drinken.

In het strohok is een praktisch opvanghek gemonteerd. Zo kan Anjo Bom eenvoudig een koe vastzetten aan het voerhek. Let ook op het fraaie kantoor links. Van daaruit heeft Bom een perfect zicht op de stal.

De wachtruimte voor de melkstal loopt 40 centimeter op en kan 200 koeien bergen. Hij heeft een dubbel doel. De droge koeien zijn namelijk van de oude naar de nieuwe stal verhuisd. Hier kunnen ze buiten melktijden vreten aan het voerhek.

De 2×28-rapid exitmelkstal met beweegbare putvloer en ook weer veel licht. Met het huidige aantal koeien is dat qua arbeid goed te doen. De melktijd bedraagt inclusief schoonmaken 1,5 uur. Meestal begint Anjo of Janneke te melken. De ander drijft dan de koeien.

De maatschap vindt de grote capaciteit van en het ruime overzicht in de melkstal grote pluspunten. In de melkstal is onder meer gekozen voor MooMonitor-activiteitsmeting, een tweede melkleiding (separatiemelk), clustercleans en koeherkenning met geluidsmelding.

De koeien liggen in diepstrooisel, tussen flexibele schoftbomen. Het diepstrooisel bevalt de maatschap erg goed. Het is een ideaal ligbed en de koeien blijven mooi schoon. Dikke hakken zijn er niet meer. Het is terug te zien in het stalbeeld: de koeien staan te vreten óf ze liggen.

Dit is de mestscheider achterin de stal.

Een overzicht van de dichte, emissiearme HCI-vloer. De vloer loopt naar het midden 2 procent af. De urine loopt zo weg, terwijl de mest door een schuif weggehaald wordt. De ammoniakuitstoot is berekend op 7,6 kg (opstalling).

De combinatie diepstrooisel/dichte vloer werkt in de praktijk goed. De mestschuiven maken elke twee uur een ronde en dat is voldoende. Nu de stal volstaat, lopen de koeien prima op de dichte vloer. In het begin -toen de stalbezetting lager was – was het soms wat glad.

Onder de mestafstort zit een aparte mestkelder voor de verse mest (voor de mestscheider).

Deze elektrische mestmixer is later nog gekocht. Voorheen was er een tweedehands elektromotor, maar dat was geen succes.

Er is ook nog een waterslang tussen de behandelstraat en terugloopgang geplaatst. De roosters werden hier namelijk te glad.