
Frans bedrijf investeert in biogas en meerwaarde
Op het Franse bedrijf van acht ondernemers waar Thibaut Cordel mede-eigenaar van is, ligt de focus op het verhogen van de efficiëntie en nieuwe activiteiten. Momenteel wordt een biogasinstallatie gebouwd.

Thibaut Cordel (29) heeft in het Franse Evendorff een bedrijf met circa 230 melkkoeien, 100 stuks vleesvee (Limousin) en 600 hectare grond, waarvan de helft akkerbouw. De jaarproductie bedraagt 2,4 miljoen kilo melk. Het bedrijf ‘Fermde d’Alliance’ is ontstaan als samenwerking tussen acht lokale ondernemers die nu gezamenlijk eigenaar zijn van het bedrijf.

In 1998 hebben ze gezamenlijk een nieuwe stal gebouwd die in 2013 is uitgebreid. Het nieuwe deel is met open constructie en laag dak afwijkend van de enorme inhoud van de oorspronkelijke stal

Er zijn toen ook twee melkrobots geplaatst. De oorspronkelijke melkput is intact gebleven, zodat een deel van de koeien daar nog wordt gemolken.

Een deel van het erf vanaf de achterzijde, vlakbij waar de biovergisters en nieuwe opslagloods staan. Rechts de uitbreiding van 2013 en links een stukje van de oorspronkelijke ligboxenstal.

Het verhogen van de efficiëntie bij het melkvee krijgt momenteel aandacht. Mede door de nieuwe structuur zijn processen in kaart gebracht en waar nodig verbeteringen doorgevoerd.

De koeien krijgen sinds enige tijd een TMR-rantsoen wat wordt verstrekt met de voermengwagen. De kuilen staan nog aan de voorkant van het bedrijf, maar worden binnenkort verplaatst in de buurt van de nieuwe opslagloods.

Een zorgpuntje blijft het graslandmanagement, aangezien het bedrijf meer dan 50 percelen heeft van minder dan 1 hectare.

Ook de jongveeopfok mag beter. Een deel van het jongvee staat in de oude bedrijfsgebouwen die duidelijk aan renovatie toe zijn. De ondernemers maken plannen voor renovatie of nieuwbouw.

De opfok van de jongste kalveren heeft een impuls gekregen met nieuwe kalverhokken en meer aandacht voor voeding en gezondheid.

Sinds kort exploiteert het bedrijf samen met drie andere ondernemers een boerenwinkel vlakbij de stad Metz. Per week worden twee runderen en twee kalveren geslacht en in deze winkel verkocht.

Verbreding is concreet in de vorm van een nieuwe biogasinstallatie. Het bouwbedrijf legt de laatste hand en voor het einde van het jaar moet de installatie op volle kracht draaien.

De installatie met een capaciteit van 250 kW vroeg een investering van €1,7 miljoen. Ze gaan alle eigen drijfmest, oogstafval en enkele geteelde gewassen vergisten. Cordel verwacht de installatie binnen tien jaar te hebben terugverdiend.

De nieuw open loods valt op, vooral de hoogte. Hierin worden straks producten gestort voor de vergister, maar dient ook als voercentrum voor het melkveebedrijf.