
Een uurtje melken in 40-stands carrousel
Familie Veerenhuis in Dalerveen (Dr.) breidde uit naar 185 ligboxen en koos voor een 40-stands buitenmelker. Een persoon kan het hoognodige werk doen op het intensieve melkveebedrijf.

Het melkveebedrijf van familie Veerenhuis in Dalerveen (Dr.) is vorig jaar flink uitgebreid. Op de foto poseren Evert-Jan (55) en Janny (53) Veerenhuis met hun zoon Don (22) en diens vriendin Rianne (21) Kamphuis.

Don is dagelijks aanwezig. Hij is degene die melkt en voert. Zijn vader Evert-Jan werkt twee dagen als RMO-chauffeur bij FrieslandCampina. Janny werkt parttime als ziekenverzorgster in een woonzorgcentrum. Rianne werkt fulltime als inseminator bij CRV. Waar het kan helpen zij Don.

De bestaande stal (links) kreeg in 2015 een nieuw dak. Het oude asbestdak werd gesaneerd. Naast de bestaande stal verrees een nieuw staldeel. Het aantal boxen groeide van 115 naar 185. De 2×8 zij-aan-zij-melkstal werd ingeruild voor een 40-stands buitenmelker van Dairymaster.

Momenteel zijn er 150 melk- en kalfkoeien en 130 stuks jongvee op het bedrijf. Het rollendjaargemiddelde is 9.200 liter, met 4,27 procent vet en 3,63 procent eiwit. Het bedrijf heeft 60 hectare grasland in eigendom en huurt 5 hectare maisland.

Het bedrijf is zo ingericht dat één iemand het werk kan doen. Dat verklaart ook de keuze voor de carrousel. „Ik kan me alleen redden. De capaciteit is daarbij een groot voordeel. In een uurtje heb ik de koeien erdoor en is de melkstal weer schoon”, vertelt Don.

Dit strohok dient als afkalfruimte. Daarachter is de kantine zichtbaar. Op deze plek werden de koeien tot eind vorig jaar gemolken. „Ik was voorheen 2,5 uur aan het melken. Inclusief voeren was ik er 8 uur per dag zoet mee”, vertelt Don.

De roostervloer voor de melkstal is 6 meter breed. Dit staldeel dient als wachtruimte. Familie Veerenhuis kan er 200 koeien opdrijven. De keuze voor de 40-stands buitenmelker is ook gemaakt met het oog op de toekomst. Het bedrijf wil geleidelijk doorgroeien met eigen aanwas, totdat de stal uiteindelijk vol is.

Deze shovel wordt hier door Rianne gebruikt voor het aanschuiven van het voer. „De overheid is voor ondernemers zoals wij een onbetrouwbare partner. Wat wil men in Den Haag? Fosfaatrechten zijn nu een onzekere factor. Voor ons wordt het straks puzzelen om de stal vol te krijgen”, vertelt de jonge melkveehouder Don Veerenhuis.

De onzekerheid over de wet- en regelgeving frustreert. Familie Veerenhuis blijft echter positief. Aan doemdenken wordt in Dalerveen niet gedaan. Nu de melkprijs laag is, letten de melkveehouders nog scherper op de kosten. „We hebben door de jaren heen voor diverse uitdagingen gestaan. We houden de moed erin”, vertelt Evert-Jan.

De koeien staan jaarrond op stal. Weiden is op dit bedrijf iets van vroeger, zo vertelt Evert-Jan. „We boeren vrij intensief. Weiden is bewerkelijk en past niet bij onze bedrijfsvoering, ondanks onze huiskavel van 40 hectare. Met de koeien op stal kunnen we mest aanwenden wanneer het nodig is.”

De melkveehouders kozen voor een driewegselectiepoort. Na het melken gaat het gros van de koeien terug de stal in. Een deel slaat rechts af naar het strohok en de separatieruimte.

Deze pinken zijn net geïnsemineerd. Als ze drachtig zijn, gaan ze terug naar Radewijk (Ov.). Daar heeft familie Veerenhuis de jongveeopfok deels uitbesteed. Drie tot vier weken voor afkalven komen de dieren terug op het melkveebedrijf. „Thuis houden we de kalfjes tot een halfjaar”, vertelt Don.

Dit staldeel heeft vorig jaar nieuwe spanten gekregen. Ook het dak ervan is vervangen en verhoogd. „In 2007 hebben we deze bestaande stal al eens met vijf spantvakken verlengd”, vertelt Evert-Jan.

De koeien liggen op waterbedden. Dat bevalt de melkveehouders prima. Ook voor de koeien is het zo te zien goed toeven. „Ze liggen heerlijk rustig in de boxen. Diepstrooiselboxen zijn misschien het meest ideaal voor de koeien, maar voor de boer zijn die behoorlijk bewerkelijk”, vertelt Evert-Jan.

Familie Veerenhuis heeft koecomfort hoog in het vaandel staan. „We zijn zuinig op onze dieren”, aldus Evert-Jan. In het bestaande staldeel kunnen de melkveehouders hun dieren vastzetten aan het voerhek.

Het nieuwe staldeel is uitgerust met een voerbuis. „Dat was een stukje goedkoper. Bovendien hebben de koeien meer ruimte om te vreten. Dat gaat ze hier gemakkelijker af als in het bestaande staldeel”, vertelt Evert-Jan.

Hier liggen de eerste en de tweede ingekuild. Links moet in de toekomst nog eens een sleufsilo verrijzen.

Deze sleufsilo ligt er op het eerste gezicht wat vreemd bij. „Voordat we met de bouw begonnen, hebben we een jongveestal gesloopt. Deze bult lag daar net achter”, vertelt Evert-Jan.

Familie Veerenhuis doet het landwerk in eigen beheer. Enkel het hakselen besteden ze uit. Deze kapschuur dient als machineopslag. De schuur stond op de plek van de aangebouwde boxen. „Twee hijskranen hebben de schuur opgetild en verplaatst”, vertelt Don.

Het verplaatsen van de kapschuur was een behoorlijke klus, die een dag in beslag nam. „Ze zijn ’s ochtends om 11.00 uur begonnen. ’s Nachts om 3.00 uur waren ze klaar”, aldus Don.

Mestopslag is er voldoende op het bedrijf. In dit bassin is ruimte voor 3.500 kuub mest. Onder de stallen is nog eens ruimte voor 2.300 kuub. De melkveehouders moeten 1.000 kuub afvoeren.

De aan elkaar gekoppelde staldelen zijn 40 meter breed en 65 meter lang. De verbrede stal heeft veel volume. Er heerst een serene rust in de stal. De koeien gedijen er goed. Nog nooit gaven ze ook zoveel melk als nu. „Vanaf dag 1 loopt het lekker en steeg de productie”, vertelt Rianne, die veel meehelpt.

Dit buffervat heeft een inhoud van 10.000 liter. Het water wordt gebruikt voor het voorkoelen van de melk, als drinkwater voor de koeien en bij het schoonmaken van de melkstal.

De nieuwe melktank heeft een inhoud van 18.500 liter. De melk gaat naar FrieslandCampina.

Familie Veerenhuis laat ieder jaar weidevogelliefhebbers toe om nesten te markeren. „Daar werken wij graag aan mee”, vertelt Evert-Jan. De kuikens van weidevogels staan op het menu van vossen, steenmarters en ooievaars. „Waar ze vandaan komen weet ik niet, maar na het maaien zie je hier vaak ooievaars rondstruinen. Ik heb liever dat die achter de mollen aan gaan.”

De 40-stands buitenmelker krijgt een grondige schoonmaakbeurt. Peter en Gerda – buren van de melkveehouders – helpen graag een handje mee om het bedrijf tiptop in orde te maken voor de aanstaande open dag.

Zaterdag 25 juni is die open dag. Bezoeker zijn tussen 11.00 en 17.00 uur welkom aan de Stroetendijk 2 in Dalerveen. Familie Veerenhuis nodigde ook de aanwezigen op het nabijgelegen vakantiepark Huttenheugte uit om een kijkje te komen nemen. Bezoekers kunnen ’s middags het melken bekijken.