
Herbert Stamsnijder liet twee jaar geleden een ligboxenstal met capaciteit voor 188 melkkoeien bouwen. Hij melkt er nu 124 en wil met beleid verder groeien op basis van eigen aanfok. De stal bevalt goed.

Herbert Stamsnijder (38) zit met zijn vrouw Judith (38) en ouders in maatschap. Hij heeft in Enter (Ov.) een melkveebedrijf met 124 melkkoeien, 90 stuks jongvee en 65 hectare land. Ook houdt hij nog 67 stuks vleesvee.

De melkveestapel groeide in de afgelopen twee jaar maar iets: van 119 tot 124 dieren. De veehouder wilde wel gas geven, maar het dure quotum was een beperking. Bovendien is er nu een nieuwe beperking: grond.

Links van de voergang is capaciteit voor 130 melkkoeien. Rechts van de voergang is plek voor 58 dieren. De drie lichtstraten in de nok geven niet teveel licht en warmte in de zomer. De dikke geïsoleerde lichtplaten breken het zonlicht namelijk en verdelen het goed, aldus Stamsnijder.

De koeien lopen op een dichte, emissiearme welzijnsvloer met om de 1,15 meter een schuine afstort. In de proefstalstatus was de berekende ammoniakuitstoot 7,1 kg bij opstalling. De praktijk lijkt echter gunstiger. De koeien lopen er bovendien goed op, merkt de veehouder. Ze hebben veel grip en de vloer is zeker nog niet glad.

Een JOZ-mestrobot met sproeier houdt de vloer schoon. De robot doet het volgens Stamsnijder ‘aardig goed’. Maar als er een keer storing is, is het wel snel een bende. Vooral het inlezen van de routes luistert zeer nauw.

De koeien liggen op Spinder-matrassen met daaroverheen een laag zaagsel. Dat bevalt Stamsnijder prima. Bovendien geeft het veel arbeidsgemak.

Stamsnijder deed al vrij snel een aanpassing aan de nok. Hij maakte de opening van 31 centimeter twee keer zo groot. In de oude situatie was er te weinig ventilatie. Dat probleem is nu verholpen.

Tot een maand geleden werden alle 124 koeien nog met deze twee Boumatic-robots gemolken. Die overbezetting werkte niet meer. Het aantal melkingen per dag daalde naar 2,2. Begin maart is een derde melkrobot in gebruik genomen. Inmiddels zit het aantal melkingen weer op ruim 3 keer per dag.

Een paar maanden geleden was dit nog wel eens praktijk: Stamsnijder die zelf koeien op moet halen voor de melkrobots. Tijdens de overbezetting kwamen de nieuwmelkte koeien niet vaak genoeg, terwijl de oudmelkte vaak bleven waar ze waren. Met de komst van de derde melkrobot was dat voorbij.

Een andere aanpassing bij de uitloop van de melkrobots: een sproeimat van Vink. Een prima alternatief voor een voetenbad, aldus Stamsnijder. De klauwen zijn er al flink op vooruitgegaan, merkt hij.

De één maand oude derde melkrobot staat aan de andere kant van de voergang. Met deze robot, die een dubbele box heeft, kan Stamsnijder de toekomst tegemoet.

De derde melkrobot met dubbele box, gezien van binnen. Elke robot is nu goed voor 31 koeien; een ruime onderbezetting. Maar aan de andere kant: twee melkrobots was geen optie meer en te snel groeien met de veestapel kan ook niet uit. De bedrijfsvoering moet wel reëel blijven.

Big Brother is watching you. In de stal van Stamsnijder hingen al drie camera’s. Dat beviel hem erg goed. Hij heeft het aantal inmiddels verdubbeld. Er hangt nu bijvoorbeeld ook een camera in de melkrobots.

Op zijn computer en op zijn smartphone kan Stamsnijder de beelden bekijken. Zoals hier van de nieuwe melkrobot. Voor de veehouder is het een ideale oplossing. Zeker omdat zijn woonhuis wat verder van de stal afligt.

Nog een aanpassing aan de zijkanten van de stal: betongaas.

Intussen is de mestrobot weer begonnen aan zijn ronde door de stal. Het ‘hok’ staat links achterin de stal. Via een extra oversteek aan het eind van de voergang kan de robot zo – onder de hekken door – oversteken naar het andere staldeel.

In de stal hangen meerdere van deze vorstvrije drinkbakken. Die bevallen Stamsnijder prima. De bakken zijn snel en goed schoon te maken. Over de vorst kan de veehouder nog niet zoveel zeggen, maar in een oudere pinkenstal heeft hij al heel lang dezelfde drinkbak. En die is nog nooit dichtgevroren.

Op dit moment heeft Stamsnijder 124 melkkoeien en is grofweg tweederde van de stal bezet. Maar de veehouder wil de stal niet zomaar volzetten nu het quotumtijdperk voorbij. Omdat hij nu al mest moet afvoeren, wil hij alleen gestaag doorgroeien met eigen aanwas. Groeien met beleid, eerst maar eens een jaartje rustig aan.