
De vraag naar zuivel is in China groot. Buitenlandse zuivelondernemingen staan in de rij om de Chinese consument van zuivel te voorzien. Maar ook de Chinese zuivelsector vertoont flinke groeistuipen om zelf zijn consumenten van zuivel te voorzien.
Tijdens een rondreis door China zag Melkvee100Plus diverse megastallen voor tienduizenden koeien in aanbouw. Ook kwamen we in de provincie Hebei langs een zuivelfabriek in aanbouw, waarnaast tegelijkertijd een veebedrijf van 20.000 koeien werd, met uitbreidingsplannen tot 40.000 koeien.

Huaxia Farm in Sanhe, op slechts 57 kilometer van het centrum van Beijing, gaat komend jaar uitbreiden van 14.000 naar 28.000 koeien.

Bedrijfsmanager van Huaxia Farm is de ervaren Berwick Settle, een Nieuw Zeelander die al jaren in China vertoeft.

Enkele kilometers verderop ligt de nieuwe locatie Redstar met 3.800 Holsteins uit Nieuw-Zeeland en Australië.

Iedere werknemer heeft zijn eigen taak en vaak zou het werk best met een mannetje of vrouwtje minder kunnen.

De stal is 510 meter lang en 130 meter breed. Sprinklers in de stal en wachtruimte zorgen dat de koeien minder last hebben van hittestress

Ook boven het voerhek hangen sprinklers. De hele zijkant van de stal bestaat uit een constant bevochtigd doek. Door de verdamping van het water is het binnen wel 10 graden koeler dan buiten.

Er wordt gewerkt met vier koegroepen met elk een eigen rantsoen. Een voervrachtwagen gooit het voer voor de koeien.

Aan het eind van de voergang, een halve kilometer ver weg, lichten de remlichten op van de vrachtwagen die voer voor de koeien lost.

Het rantsoen bestaat uit een mix van mais, soja, luzerne, suikerbieten, bierborstel, katoenzaad en melasse.

Met een golfkarretje met voerschuif wordt het voer voor het voerhek geschoven. Een man rijdt, de ander controleert

Het welzijn van de koeien lijkt dik in orde. De ligboxen zijn dik ingestrooid met rijstekaf.

Er wordt gemolken met een 80 stands buitenmelker carrousel, bemand door zes vrouwen. Iedere werker heeft zijn eigen taak.

Vijf vrouwen wrijven de uiers schoon met een doek, sprayen de spenen, sluiten de melkbekers aan, controleren of de bekers blijven zitten tijdens het melken en controleren de automatische afname.

En de zesde vrouw drijft de koeien in de wachtruimte van 350 koeien.

Huaxi Farm heeft drie fulltime dierenartsen in dienst. Studenten van de universiteit lopen er stage.

Op het voercentrum wordt alle mais ingekuild en is de opslag van hooi en stro. De kuil rechts toont wat broei.

Huaxia Farm koopt veel mais bij kleine boeren uit de buurt.

Trucks verzorgen het transport van veld naar kuilplaats. Vier trucks brengen het voer naar de drie melkveelocaties.

Een grote shovel verdeelt de mais en rijdt deze aan.

Om alles tijdig ingekuild te krijgen, wordt al vroeg in het seizoen gestart. Deze mais is eigenlijk nog net niet rijp genoeg.

Elke aangevoerde vracht wordt bemonsterd zodat de kwaliteit en voederwaarde van elk aangekocht maisperceeltje bekend is.

Huaxia Farm laat een deel van de melk verzuivelen, en verkoopt die onder de eigen merken Wondermilk en Wonderyogurt in de betere supermarkt. Die merken worden als Chinees A-merk gepositioneerd.
Huaxia Farm in Sanhe, hemelsbreed slechts 57 kilometer van het Plein van de Hemelse Vrede, het centrum van de miljoenenstad Beijing, gaat komend jaar flink uitbreiden. Het bedrijf is in 2003 opgericht door twee Chinese ondernemers. In 11 jaar tijd groeide het van 188 naar 14.000 koeien op drie locaties. Komend jaar wil het bedrijf opschalen naar 24.000 koeien. Op de hoofdlocatie worden bijna 9.500 koeien gehuisvest. Ook al het jongvee staat er. Naast deze locatie heeft Huaxia Farm nog twee bedrijfslocaties met respectievelijk 3.800 en 750 koeien.
De kostprijs ligt op Huxia Farm op 27 cent per kilo. Ondanks de melkprijsdaling van 6 RMB (€0,51) per kilo vorig jaar naar 4,8 RMB (€0,41) per kilo melk nu, maakt de onderneming dus nog steeds winst.