
De 16 meter brede lichtstraat - die liefst 70% van het dak beslaat - is een groot pluspunt. Naast het vele licht is de isolatie ook prima. De zomers zijn aanmerkelijk koeler, zegt Vruggink. De verkleuring valt bovendien reuze mee.
Maatschap Vruggink bouwde twee jaar geleden een nieuwe stal voor 120 melkkoeien. Melkvee100plus ging opnieuw langs en vroeg naar de ervaringen.

Frank (26), Ineke (50) en Jan (55) Vruggink hebben in Ruurlo (Gld.) in maatschap een veebedrijf met 101 melkkoeien, 60 stuks jongvee en 42 hectare land. Eind 2014 bouwde de maatschap een nieuwe stal voor 120 melkkoeien.

Dit is die nieuwe stal die in het verlengde van de oude stal (links) is gebouwd. Opvallend is de brede lichtstraat in het dak. Vruggink zette de stal niet direct vol. De laatste twee jaar groeide de veestapel via eigen aanfok van 88 tot 101 dieren.

Een fraai overzicht in de lichte stal die Vruggink goed bevalt. Naast licht zijn ruimte en arbeidsgemak grote plussen. Hij kan nu veel makkelijker voeren en het doorschuiven van groepen gaat vlot. De tussenkalftijd is flink verbeterd.

De oude stal loopt over in de nieuwe. Daardoor is de voergang nu liefst 85 meter lang. In dit oude staldeel zijn het jongvee en de droge koeien gehuisvest. Let ook op het grote verschil in licht.

De 16 meter brede lichtstraat – die liefst 70% van het dak beslaat – is een groot pluspunt. Naast het vele licht is de isolatie ook prima. De zomers zijn aanmerkelijk koeler, zegt Vruggink. De verkleuring valt bovendien reuze mee.

De koeien lopen op een dichte, emissiearme Altez-vloer met om de 1,15 meter een mestdoorlaat. De ammoniakuitstoot is berekend op 8,1 kg per jaar bij opstalling. De koeien lopen er prima op. Ze hebben veel grip en rennen soms door de stal.

In de doorsteken ligt een G3-roostervloer van Swaans. Vruggink koos hiervoor zodat de mestrobot meer opties heeft om de mest te dumpen. Zo heeft de robot wat marge en wordt die extra ontlast.

Hier is de JOZ-mestrobot net bezig met zijn ronde. De robot houdt zich – in combinatie met diepstrooisel en een grotendeels dichte vloer – prima staande. Al had Vruggink achteraf iets meer roosters willen hebben. Dan kon de mest nog beter weg.

Storingen heeft Vruggink nog niet gehad met de mestrobot. Dat komt ook omdat die van een sproeisysteem is voorzien. Ook op warme zomerdagen gaat het goed. Door de sproeier droogt de vloer nooit echt op.

Het diepstrooisel in de boxen. In het begin had de mestrobot het er soms wel lastig mee. Het product was toen nog te droog en als de koeien het dan in de mestgang strooiden, kreeg de robot het zwaar.

Daarom veranderde Vruggink de samenstelling van het diepstrooisel. Hij liet gewichten van de mobiele mestscheider afhalen om de tegendruk te verminderen. Daardoor kwam strooisel er vochtiger uit. Nu gaat het veel beter.

De koeien liggen in zwevende boxen. Dat bevalt goed. Al hebben smallere vaarzen nu te veel ruimte. Dan gaan ze schuin in de box liggen (zoals hier) en bemesten zo in de boxen. Dat moet beter gestuurd worden. Een aandachtspunt.

De koeien worden gemolken in deze 2×18-stands swingovermelkstal. Vruggink is er zeer tevreden over. De melktijd is bij 90 tot 95 koeien krap een uur en het koeverkeer rond de melkstal is vlot.

Qua arbeid is het melken ook prima te doen. Frank, Jan en Ineke melken alle drie en kunnen de melkbeurten dus afwisselen.

Dit is de wachtruimte voor de swingovermelkstal, aan de zijkant van de stal. In de wachtruimte is capaciteit voor 120 koeien en er is een automatisch opdrijfhek.

De entree van de melkstal. Vruggink deed hier – bij de koeherkenning – een aanpassing. De rechterhoek van de wachtruimte is afgezet. In de praktijk kwam het nogal eens voor dat een tweede koe haar kop er tussen stak. Dat kan nu niet meer.

Dit is de 3-wegselectiepoort aan het eind van de terugloopgang. De koeien gaan naar het strohok (links op de achtergrond), naar een separatieruimte met bekapbox of terug de stal in.

Vruggink liet later ook nog sluithekken achter de krachtvoerboxen plaatsen. De koeien probeerden elkaar te vaak eruit te stoten. En dat leidde tot dikke heupen. Vooral de nieuwe vaarzen hadden hier een handje van.