
De Spaanse ondernemer Joan Arno Gel molk twee jaar geleden nog 70 koeien. Hij bouwde een bijzondere stal en wil nu doorgroeien naar 250 stuks. Hij combineert dat met duizenden bezoekers aan zijn bedrijf.

Joan Arno Gel (41) houdt in het Spaanse Canyamars (circa 40 kilometer van Barcelona) 115 melkkoeien op 50 hectare. Zijn recreatietak trok in 2014 4.000 bezoekers. In 2014 produceerde hij 1,1 miljoen liter melk. Gel wil naar een melkproductie van 1,6 miljoen kilo in 2016 en meer inkomen uit bezoekers.

De nieuwe stal is open, maar dat is in dit deel van Europa niet zo bijzonder. Wel afwijkend zijn de materialenkeuze, en dan vooral de houten spanten. Het geeft de stal een duurzame uitstraling, aldus de melkveehouder. De bouwkosten lagen zeven, acht procent hoger dan voor een gemiddelde stal.

Vooral vanwege zijn plannen om het aantal bezoekers de komende jaren verder uit te breiden, vindt hij de uitstraling belangrijk. Op de foto de ontvangstruimte boven de stal. Gel wil de burger in het stedelijk gebied rond Barcelona actief bij zijn bedrijf betrekken.

Ook schoolklassen zijn een belangrijk publiek voor de melkveehouder. Vooral nu, tegen het einde van het schooljaar, weten de scholen zijn bedrijf te vinden.

De oude ligboxenstal doet nu dienst als ruimte voor jongvee. De uit 1987 stammende stal is in 2005 gerenoveerd en uitgebreid naar 70 koeien. Voor Gel was de afschaffing van het melkquotum reden na te denken over de toekomst. Om op termijn melkveehouder te blijven, wilde hij uitbreiden.

Er zijn in Spanje nauwelijks beperkingen als het om nieuwbouw gaat. Hier de huisvesting van de jongste kalveren. Ondanks de onbeperkte bouwmogelijkheden en afwezigheid van buren is het erf opvallend compact.

De stal biedt plaats aan 140 melkkoeien, inclusief 20 in een aandachtsruimte met zachte bodem. Groei van de productie gebeurt door gestage groei van het aantal koeien, maar ook door verhogen van de melkproductie.

Naast genetische vooruitgang, het optimaliseren van het rantsoen en voordelen van de nieuwe stal wil hij ook drie keer daags gaan melken. Dat vult hij in met een vaste medewerker.

Ondanks de extra arbeid koos de ondernemer omwille van koecomfort bewust voor een zachte bodem in de ligboxen.

De 20-stands draaimelkstal van DeLaval is voor dit aantal koeien duur. Arbeidsgemak gaf echter de doorslag. De bouw van de stal kostte ongeveer €600.000, inclusief melkstal en afwerking. De €4.300 per plaats is voor Spaanse begrippen veel; €4.000 is hier eerder uitzondering dan regel.

Ook het volledig isoleren van de stal verhoogde de bouwkosten. In combinatie met de richting van de stal naar de Middellandse Zee, waardoor er frisse zeewind binnenstroomt, lukt het Gel om de temperatuur fors te verlagen. Als het buiten bijna 35 graden is, is het in de stal maar 26 graden.