Doorgaan naar artikel

Afgeslacht onder het melken

Op 16 Israëlische melkveebedrijven zijn mensen afgeslacht door Hamas terwijl ze hun koeien molken of voerden. Vijf bedrijven liggen nu in de nogo zone. Daar kunnen de koeien niet gemolken of gevoerd worden.

Toen Hamas-soldaten afgelopen zaterdag de grens met Israël doorbraken, richtten zij zich op de kibboetsen. Ze slachtten daar iedereen af ​​die maar in hun zicht kwam. De medewerkers waren de koeien aan het melken toen ze werden doodgeschoten. De meeste melkers kwamen uit het buitenland. Sommigen ervan zijn meegenomen naar Gaza.

Een kibboets is een kleine gemeenschap in Israël die normaal gesproken op het platteland te vinden is, gecentreerd rond een melkveebedrijf. Daarvan zijn er 16 vlak bij Gaza en al deze kwamen onder vuur.

Israël herbergt ongeveer 115.000 koeien die zo’n 1,6 miljard liter melk per jaar produceren. Een deel ervan loopt op een van de 164 kibboetsboerderijen, een deel op de 573 grote particuliere bedrijven, moshavs genoemd. De Israëlische melkveehouderij beschikt over enkele van de best producerende koeien ter wereld en maakt gebruik van de meest up-to-date beschikbare technologie.

‘Enorm verlies’

Ofier Langer (67) leidde sinds 2010 de Israeli Dairy School. Hij kent veel van zijn collega’s die door Hamas zijn vermoord. Ofier, een voormalig soldaat in het Israëlische leger, kan zijn tranen niet in bedwang houden: “Het is moeilijk om dit allemaal in je op te nemen. Hamas drong een aantal boerderijen binnen en schoot lukraak mensen neer.”

De 16 aangevallen melkveebedrijven zijn goed voor ruim vijf procent van de Israëlische melk. Ze hebben 350 tot 700 koeien per bedrijf met een gemiddelde productie van 12.500 liter per koe per jaar. Een aantal daarvan behoort zelfs tot de top 10 van het land qua productie per koe.

“Het verlies dat wij hebben geleden is enorm. We zijn vrienden en collega’s kwijtgeraakt. Twee managers van melkveebedrijven en tientallen arbeiders werden vermoord. Dit is een hartverscheurend moment voor onze hechte gemeenschap. Wij delen de pijn diep.”

Ofier voegde hieraan toe: “Vijf van deze melkveebedrijven dicht bij de grens met Gaza liggen in de door het leger afgekondigde no-go zone. De situatie is daar nog steeds niet veilig. Er zijn terroristen in de buurt. Deze boerderijen zijn nu verlaten en niemand kan daarheen. De koeien kunnen niet door de medewerkers gevoerd of gemolken worden. Dit leidt tot een penibele situatie voor de koeien, die nu al dagenlang zonder voer ziten en niet gemolken zijn. Het leger probeert de koeien op deze boerderijen te voeden door hooi uit de schuren te halen en dat voor hen achter te laten. Maar dat kan niet overal omdat veel hooi ook verbrand is.”

Het Israëlische Instituut voor Melkveehouderij verzamelt nu vrijwilligers uit alle hoeken van Israël. “Ze werken op de boerderijen die we kunnen bereiken en zorgen ervoor dat de koeien worden gevoerd en gemolken”, aldus Ofier.

Granaat op arbeidersverblijven

Een van de aangevallen boerderijen is Alumim op krap tien kilometer van de grens met Gaza. Bedrijfsleider Avi Freiman vertelt dat net na het ochtendmelken een groep terroristen op het bedrijf arriveerde en de hooizolders en voerwagens in brand stak. “Ze gooiden brandende fakkels de kantoren in en schoten lukraak in het rond. Ook vuurden ze een granaat af op de arbeidersverblijven,” zegt Avi. “De melktank werd geraakt door en alle melk stroomde eruit. Iedereen die probeerde te ontsnappen is neergeschoten. Ze vermoordden zestien Thaise arbeiders en ontvoerden acht Thai. Terwijl ze oprukten naar de koeienstallen, arriveerde een team van hulpverleners. Er volgde een vijf uur durende strijd waarin tien terroristen werden gedood.” De koeien op die boerderij zijn niet gemolken tot woensdag en pas donderdag slaagde een vrachtwagen erin voer te leveren.

Hinderlaag in melkstal

Sivan Lacker, oprichter van Mutual Dairy Farming in Israël kent de details over wat gebeurde in kibboets Kissufim. Die ligt slechts twee kilometer ten oosten van Gaza ligt. Het bedrijf heeft 380 koeien met een gemiddelde productie van 12.800 liter. “De manager ervan, Reuven Heinik, riskeerde zijn leven toen hij de stal inging om te proberen de koeien te voeren. Terroristen hebben hem in de melkstal in een hinderlaag gelokt en hem en een andere arbeider vermoord. Daarna barricadeerden de aanvallers zich in de melkstal. Later arriveerden soldaten van het Israëlische leger. Die hebben de melkstal opgeblazen en alle terroristen geëlimineerd.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin