Doorgaan naar artikel

Melkrobots in Kazachstan

Image

Melkrobots zorgen hier voor veel problemen. Technisch zijn ze prima, maar de robots kunnen in een land als Kazachstan niet hun werk doen. Ze kosten meer dan dat ze opbrengen.

Ik werk nu als bedrijfsmanager, techniekmanager en inkoop/verkoopmanager op een melkveebedrijf op ongeveer 50 kilometer van Almaty. Het bedrijf is van een van de bobo’s van het land. Het maakt deel uit van een conglomeraat aan bedrijven. Het omvat 20.000 hectare in een heuvelachtig gebied, er lopen een paar duizend schapen, er is een stoeterij met 120 hele dure paarden en nog wat ander spul.

Ik zwaai de scepter over een geheel vernieuwd bedrijf. Er zijn nu 300 melkkoeien en er gaan nog 300 vaarzen kalven. De grootste ellende op dit bedrijf zijn de zes melkrobots. Ze zijn van DeLaval, maar ik denk niet dat het merk ertoe doet. Technisch zijn ze immers allemaal goed. Maar of het nu DeLaval, Lely of GEA is, melkrobots passen gewoon niet in deze landen. Ze kosten melk.
De robots kunnen hier niet werken zoals beoogd, omdat ze op een totaal verkeerde plek staan. De koeien moeten te veel draaien en de apparaten staan niet in hun natuurlijke loopweg. Ze hadden die dingen nooit zo mogen plaatsen. Een Lely-verkoper in Rusland vroeg me wie zoiets nu heeft kunnen bedenken.

Oud ijzer

Minstens een keer per week komt er een servicemonteur. Ik praat niet eens meer met hem. De robots zijn voor mij een bonk oud ijzer, meer niet. De rekeningen die de monteur schrijft, betaal ik niet, ook niet de paar procent ingehouden bij aankoop. En weet wel: het gaat om enkele procenten van een aankoop van ruim €1,5 miljoen. Het kan niet anders of iemand steekt hier flink veel geld van in zijn eigen zak, corruptie dus. Het zal wel de oude directeur zijn die te veel betaalde.
Dus wie van jullie in Nederland wil een bod doen? Ik stuur ze graag richting Nederland. Dan maak ik wel een reguliere visgraat of rapid exit melkstal.

Beheer
WP Admin