Doorgaan naar artikel

Intensivering biedt Jersey kansen

Afbeelding

De verwachte intensivering van de Nederlandse melkveehouderij biedt kansen voor het melkveeras Jersey. Jersey’s gaan namelijk uitermate efficiënt om met krachtvoer en kunnen daarvan grote hoeveelheden verwerken.

Jersey’s kunnen in Nederland meerwaarde bieden omdat het een zuiver melkveeras is dat past op intensieve bedrijven. Jersey-sperma is in Nederland goed voor amper 1 procent van alle inseminaties. Walter Liebregts van sperma-importeur Koole & Liebregts verwacht dat dit in vijf jaar tijd zal toenemen tot 5 à 10 procent.

Anne-Mette Sondergaard is hoofdconsulent van de Deense Landbo Dairy Advising. Die organisatie is opgericht en wordt gefinancierd door Deense melkveehouders. Volgen haar is Jersey efficiënter dan de Holstein, heeft deze geen last van baarmoederproblemen na afkalven en Mortellaro is nagenoeg nooit een probleem bij de geelgekleurde dieren. Hun pens werkt anders. Jersey’s kunnen veel krachtvoer verdragen en goed omgaan met graan. Graan is gemakkelijker en een stabieler voer dan eigen ruwvoer.

Volgens Sondergaard haalt een van de betere Deense Jersey-bedrijven met 360 koeien, uit 9,5 kilo droge stof uit ruwvoer en 11,5 kg krachtvoer gemiddeld 35 kilo meetmelk. Omgerekend is dat zo’n 330 gram krachtvoer per kilo meetmelk. De voerefficiëntie komt uit op 1,65 kilo meetmelk per gevoerde kilo droge stof. En de dieren zijn prima gezond op zo’n krachtvoerrijk rantsoen. De krachtvoer-ruwvoerverhouding is op veel andere bedrijven ook zo scherp, ook waar de productie en dus de voerefficiëntie iets lager ligt.

Kern van het verhaal is dat hoge krachtvoergiften efficiënter kunnen worden benut dan dat Holstein-koeien dat (aan)kunnen. 
Liebregts zegt dat de Nederlandse veehouderij meer melk zal gaan produceren, bij een zeker niet toenemend grondgebruik. Deze intensivering zal leiden tot een hoger krachtvoerverbruik om de melkgift te stimuleren. En omdat Jersey’s die hoge giften beter kunnen verdragen dan Holstein-koeien, verwacht hij dat een deel van de veehouders zeker baat kan hebben bij gebruik van het Jersey-ras.

Beheer
WP Admin