Doorgaan naar artikel

Gebruik pensbestendig vet in koeienrantsoen loont

Gebruik pensbestendig vet in koeienrantsoen loont

Gebruik pensbestendig vet in koeienrantsoen loont

Vervanging van koolhydraten door vetten in het koeienrantsoen levert per 100 koeien zeker €5.000 per jaar op, zegt palmvetproducent IOI Group.

Vet is een relatief goedkope energiebron. In het rantsoen van melkkoeien kan het probleemloos 5% van de droge stof uitmaken. Vervanging van koolhydraten door vetten betekent dat meer energie beschikbaar komt. Daardoor vermindert of voorkomt het een negatieve energiebalans, waardoor de lactatie beter start en minder vruchtbaarheidsproblemen ontstaan.

Palmolie en palmvet

Veel gebruikte plantaardige vetrijke grondstoffen zijn palmolie en palmvet. Die komen allemaal uit dezelfde fabriek, maar ze komen op een ander moment in de productie vrij, of door een extra behandeling van de reststroom. Daardoor heeft de ene palmolie een heel andere werking hebben dan de andere; dat betoogde onderzoekster Hangkam Man van palmolieverwerker IOI Group tijdens een studiedag van Speerstra Feed Ingredients.

IOI group is een van de grootste spelers op de wereldmarkt van palmolie, waar jaarlijks 60 miljoen ton in omgaat. Vanuit haar raffinaderij in Rotterdam levert ze zeven soorten palmvetten en –vetzuren en calciumzeep.

Hogere melkgift en hoger vetgehalte

Uit praktijkonderzoek door IOI Group blijkt dat gebruik van alle typen het saldo van melkkoeien verbetert door een verhoging van de dagelijkse melkgift en verhoging van het vetgehalte van de melk en een minimale verhoging van de totale dagelijkse eiwitproductie. Gebruik van vetzuur geeft de sterkste verhoging van het vetpercentage van de melk: +0,35%. Daardoor geeft gebruik van vetzuren onder de huidige voer- en melkprijzen de hoogste saldotoename: +€7.300 per 100 koeien per jaar. Gebruik van calciumzeep levert bijna €5.600 op, gebruik van palmvet €5.100.

Beheer
WP Admin