Doorgaan naar artikel

Eerste duurzame Cono-stal een feit

De eerste duurzame en duurvriendelijke Cono-stal is vrijdag 4 september geopend bij familie Schilder in Spierdijk. De stal is emissie-arm en produceert drie keer zo veel energie als er wordt gebruikt, vooral dankzij de monomestvergister.

Met de emissie-arme vloer wordt 45% ammoniakreductie behaald. Ook wordt de methaanuitstoot met 11% beperkt. Vanwege deze en andere eigenschappen valt de stal ook onder de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV).

Stal past in landschap

Het meest typerende externe kenmerk van de stal is echter het ontwerp. De stal is gebouwd onder architectuur en getekend door hetzelfde architectenbureau dat ook de nieuwe kaasmakerij van Cono heeft ontworpen. De stal is landschappelijk zo goed mogelijk ingepast en biedt rondom zicht naar buiten en naar binnen.

Pop3-subsidie spaarzaam toegekend

Het idee voor de stal is oorspronkelijk ook gelanceerd door voormalig Cono-directeur Eric Hulst. Het idee was dat er meerdere stallen zouden worden gebouwd, maar door de beperkende maatregelen voor de melkveehouderij na 2015 kwam dat er vooralsnog niet van. Ook het subsidiebeleid van de provincie Noord-Holland speelt een rol. Familie Schilder kon gebruik maken van een Pop3-subsidie, maar die is tot nog toe spaarzaam toegekend.

De monovergister bij de stal levert warmte voor een nabijgelegen huizenblok. Cono-kaasmakers maakt gebruikt van de Groene-stroomcertificaten, partner Ben & Jerry’s neemt de CO2-certificaten af. Volgens subsidie-adviseur Erik de Rond is het juist deze mix van voordelen voor diverse partners die het project erg aantrekkelijk maakt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin