Doorgaan naar artikel

‘EDF-leden meer prikkelen’

'EDF-leden meer prikkelen'

'EDF-leden meer prikkelen'

Henk Schoonvelde is de nieuwe voorzitter van de Nederlandse afdeling van European Dairy Farmers. Hij wil meer leden in het zuiden en westen van Nederland en een sterke focus op de kostprijs.

Henk Schoonvelde heeft vrijdag het voorzitterschap van de Nederlandse afdeling van European Dairy Farmers (EDF) van Annette van Velde overgenomen. Schoonvelde – die de LTO-vakgroep melkveehouderij verlaat – ziet de internationale bedrijfseconomische studiegroep EDF als een van de meest unieke netwerken binnen de melkveehouderij en hij wil het ‘bed opschudden’. “EDF bestaat 30 jaar en de eerste generatie treedt een beetje terug. Tijdens die wisseling van de wacht wil ik vooral met veehouders in gesprek. 

Waarom maakte u deze stap?
“EDF beschikt over een enorme database van melkveehouders uit 24 Europese landen, Canada en Australië. In totaal gaat het om 450 boeren – waarvan 50 in Nederland – aangevuld met bedrijven uit de periferie en accountantskantoren. Die leveren samen veel data en al die kennis wordt onder EDF-leden uitgewisseld. Dat is enorm interessant, je steekt er veel van op. De diversiteit van de bedrijven is bovendien groot. Groot, klein, gangbaar, biologisch. Het mag best wat actiever met alle data die we hebben.”

Wat voor accenten gaat u leggen?
“Als veehouders mogen we best kritischer op elkaar zijn. We hebben de cijfers en daarmee mogen we elkaar vaker uitdagen. Door elkaar te prikkelen word je beter. Daarnaast hebben we nu relatief veel leden in Noord-Nederland; twee derde zit in Friesland, Drenthe en Groningen. EDF wil graag meer leden in het zuiden en westen van het land, zodat we meer spreiding hebben. In die regio’s willen we veehouders via onze netwerken ook actiever gaan benaderen. Zo kunnen boeren een jaar lang aspirant-lid worden en bijeenkomsten bijwonen zonder nog data af te staan.”

Wat wilt u verder op de agenda zetten?
“De Nederlandse kostprijs. In de afgelopen tien jaar is die hier van 30 tot 38 cent per kilo melk gestegen, terwijl de Europese kostprijs veel minder hard omhoog is gegaan. Onze voorsprong is een achterstand geworden. Binnen de EDF willen we de oorzaak daarvan uitzoeken en ombuigen. Zodat we weer op marge kunnen meedraaien.”

Wat nog meer?
“Graag zouden we in Nederland weer een EDF-congres willen houden. Met als thema’s de veehouderij in de toekomst (bijvoorbeeld melkstromen) en maatschappelijke druk (de stad waarmee we moeten boeren). Wat dat laatste betreft kunnen we bijvoorbeeld veel leren van Australië en Duitsland.”

Zijn EU-bedrijven wel goed te vergelijken?
“Ja, al blijven we onze Europese vergelijking continu finetunen. Ieder land heeft toch zijn eigen boekhouding en in veel landen zie je meer gemengde bedrijven. Concrete verbeterpunten zijn het inrekenen van voervoorraden en afschrijvingen. Daar zal ik zeker op hameren.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin