Doorgaan naar artikel

Blijvende groei voor melkrobot en zij-aan-zij melkstallen

Stichting KOM (Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties) registreert over het eerste kwartaal van dit jaar 18.292 actieve melkveebedrijven. Dit zijn er 35 minder dan aan het eind van 2015.

Ondanks deze afname blijft het aantal melkveebedrijven dat melkt met een automatisch melksysteem toenemen. In het eerste kwartaal kwamen er 39 bedrijven bij en komt het totaal op 3.750 bedrijven. Dat is 20,5% van het totaal. Deze toename loopt synchroon met de verwachte toename van circa 150 bedrijven over het hele jaar.

Ook de zij-aan-zij melkstallen kunnen 44 gebruikers bijschrijven. Het totaal aantal bedrijven dat met dit systeem melkt is 3.711 en ligt daarmee op gelijk niveau als de melkrobotbedrijven. Zowel het aantal bedrijven met een draaimelkstal als een swingovermelkstal neemt met 10 stuks toe tot een totaal van respectievelijk 914 en 401 bedrijven.

Deze marktwinsten gaan ten kosten van het terrein van de grupstallen, de visgraatmelkstallen en de tandemstallen. Deze drie melkstaltypen zijn gezamenlijk nog net goed voor het grootste deel van de markt, zijnde 52%.

Rustig op de melkmachinemarkt

Dat het rustig is op de melkmachinemarkt is goed te zien aan de cijfers over renovaties, uitbreidingen en opleveringen. Vorig jaar waren er 1.298 registraties, waarvan 588 in automatische melksystemen. Dit jaar ligt het totaal over het eerste kwartaal op 164 renovaties, uitbreidingen en opleveringen. Als dit tempo zich voortzet, wordt het jaartotaal rond 700. Daarmee is het verlies in activiteit voor de toeleverende bedrijven op de melkveebedrijven ruim 45%.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin