Doorgaan naar artikel

112 dode koeien in een week

Op een groot melkveebedrijf op het eiland Jersey zijn 112 Jersey melkkoeien in een week overleden. Voeronderzoek wijst op botulisme als meest waarschijnlijke doodsoorzaak.

Eind december vorig jaar stierven binnen slechts enkele dagen 112 koeien, ongeveer driekwart van de melkkoeien op Woodland Farms op het eiland Jersey. Het jongvee en de droge koeien bleven onaangetast. Ook de 100 melkkoeien op een tweede locatie bleven gezond. Alle melk, circa 33.000 kilo, die die dagen op het eiland is gecollecteerd is uit voorzorg vernietigd.

Tests van het gebruikte veevoer toonden geen toxines aan. Wel werden toxineproducerende bacteriën uit de monsters gekweekt. “Botulisme was ook onze belangrijkste theorie. Runderen zijn extreem gevoelig voor dit gif en in de meeste gevallen is het dodelijk,” stelt CVO Julie Ramos van het eiland. “Botulisme is notoir moeilijk te testen. De diagnose wordt vaak in de eerste plaats gebaseerd op de klinische symptomen en op het uitsluiten van andere mogelijke oorzaken. De testresultaten en de ziekteverschijnselen suggereren allemaal dat botulisme de meest waarschijnlijke doodsoorzaak is.”

Woodland Farms is het grootste melkveebedrijf op het eiland dat in totaal zo’n 2.000 melkkoeien herbergt. Het heeft naast het melkvee een tak akkerbouw. Een deel van de melk wordt verwerkt tot Jersey salted caramel en wereldwijd via internet geleverd.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin