Doorgaan naar artikel

‘Snoei stevig in de fiscale kerstboom’

Fiscale subsidies in Nederland: een complexe kerstboom die weinig vruchten draagt. Hoog tijd voor een schoonmaakactie.

In Nederland barst het van de fiscale uitzonderingen. Soms om iets te stimuleren, zoals de investeringsaftrek voor ondernemers. Soms om iets juist tegen te gaan, zoals de accijnzen op drank en sigaretten. Inmiddels is het fiscale systeem zo ingewikkeld geworden dat bijna niemand meer overzicht over het geheel heeft.

De overheid heeft zijn eigen vlees gekeurd en kritisch gekeken naar de fiscale uitzonderingen, of anders gezegd de fiscale subsidies. Deze fiscale subsidies zijn met de beste bedoelingen ingevoerd. Alleen werken ze meestal niet. Dat blijkt uit een recent gepubliceerd eigen onderzoek van het ministerie van Financiën.

De conclusie van het onderzoek is dat 15% van de regelingen goed werkt en dat van 56% onduidelijk is of ze werken ze niet. De resterende 29% van de regelingen werkt in het geheel niet. De fiscale subsidies kosten 40% van alle belastingopbrengsten, zo’n slordige € 150 miljard. Dus € 127,5 miljard wordt ‘uitgegeven’ aan zaken die niet zinvol zijn, of waarvan deskundigen van de overheid niet weten of het zin heeft.

Minder aftrekposten maakt wetgeving minder complex

Dat is toch wel een schokkend resultaat. Nederland doet zichzelf hiermee tekort en zal een fiscale schoonmaakactie moeten houden. Zo moeilijk is het in principe niet: minder aftrekposten maakt wetgeving minder complex en hierdoor kun je belastingen verlagen. Maar dit lijkt eenvoudiger dan het is. Zodra er een fiscale subsidie afgeschaft dreigt te worden, treedt de lobbymachine van de diverse belangengroepen in werking. En daar is de politiek nu eenmaal heel gevoelig voor.

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

Een ‘mooi’ voorbeeld zien we nu ook al bij de aanpassing van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Zo’n beetje iedereen is ervan overtuigd dat de regeling veel te ruim is en zijn doel voorbijschiet. Maar als je dan de aanpassingen ziet die de komende jaren worden ingevoerd, dan schieten je de tranen in de broek. De aanpassingen zijn marginaal, waardoor de regeling nog steeds zijn doel ver voorbijschiet.

Maar wie weet, we krijgen nieuwe verkiezingen en heel misschien een regering die doorpakt en de veel te zware fiscale kerstboom aftuigt. Hoop doet leven.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin