Doorgaan naar artikel

Minder melk op komst in Nieuw Zeeland

De Nieuw-Zeelandse zuivelproductie zal 2 tot 3 procent lager uitvallen in het seizoen 2015-16 dan in 2014-15. Veehouders ruimen koeien en snijden in hun uitgaven voor voer en kunstmest wegens de verwachte lage melkprijzen dit seizoen.

Bij de start van het melkseizoen op het zuidelijk halfrond worden de Nieuw Zeelandse melkveehouders geconfronteerd met het vooruitzicht van de laagste melkprijs in 13 jaar. Voor de jongere, vaak financieel kwetsbaarder boeren en sharemilkers zal het de laagste melkprijs worden die ze ooit hebben meegemaakt.

Boeren en Nieuw-Zeelanders in het algemeen kijken met ontzetting naar de bijna vrije val van de grondstoffenprijzen op het GlobalDairyTrade (GDT) veilingplatform. Er klinkt al een roep vanuit veehouders richting Fonterra om de verkoop via dat platform op te schorten. Ze zijn bang dat als de melkproductie op stoom komt, de groeiende hoeveelheden poeders alleen maar zullen wijzen op overproductie, waardoor de prijs nog sneller en verder daalt.

Op de veiling van 4 augustus daalde de prijs van volle melkpoeder (WMP) nog eens met 10,3 procent naar $ 1.590 per ton. Dat is minder dan de helft van de prijs in februari dit jaar en een daling met ruim 30 procent sinds juni. WMP is een van de belangrijkste ingrediënten in de boerderij melkprijs van Nieuw-Zeeland.

Fonterra wil de veiling niet schorsen. Dat zou volgens de zuivelaar geen enkele verlichting brengen in het prijsniveau. Het product moet immers nog steeds verkocht worden en afstappen van de veiling heeft het risico in zich van opbouw van voorraden. Die zouden herstel van de melkrpijs weer voor de voeten lopen.

Als je kijkt naar het veilingvolume, dan zie je al dat het krimpt. Fonterra zet namelijk een toenemend percentage van haar product af als producten en ingrediënten met toegevoegde waarde.

Diverse analisten schuiven het punt waarop significant prijsherstel zal optreden naar achteren richting begin 2016. DairyNZ, een organisatie vaag vergelijkbaar met het oude PZ, raamt dat bij een melkprijs van €18,25 per 100 kilo melk (NZ $  4 / kg milksolids) de gemiddelde melkveehouder dit seizoen € 150.000MS tekort zal komen.

In het seizoen 2014-15 lag de gemiddelde kostprijs op €22,60 per 100 kg melk. ($ 4,95 / kg Milksolids. Dat is inclusief een correctie voor onbetaalde arbeid / management en afschrijvingen. De directe kosten kwamen uit op €20,07 per 100 kg ($ 4,10 / kg MS). DairyNZ voorspelt dat veehouders die kosten dit jaar met met €1,37 per 100 kg zullen scheren.

Boeren hebben al maatregelen genomen om hun verliezen te minimaliseren. Er is een recordaantal koeien geruimd vóór dit seizoen begon. Voor het jaar dat eindigde in juni 2015 zijn in totaal 1.083.500 naar de vleesverwerkers gegaan. Daarin zit een klein aantal stuks vleesvee. Naar schatting is het aantal stuks uitstoot uit de melkveehouderij meer dan 20% hoger dan een jaar eerder.

Sommige boeren passen hun systeem al aan aan de verwachte prijzen. Ze reduceren het aantal koeien dat ze melken zodat ze zelfvoorzienend worden in ruwvoer. De koeien en het jongvee kunnen dan in de winterperiode zonder bijvoedering blijven weiden.

Het ligt ook in de lijn der verwachtingen dat het gebruik van aanvullend voer zal verminderen nu boeren proberen om kosten te besparen. Voer, pkunstmest en de lonen zijn meestal de grote drie in de begrotingen melkveehouders. Het gebruik van meststoffen zal dalen, een aantal boeren zal ervoor kiezen ‘de vruchtbaarheid van de grond te gaan mijnen’ in het komende jaar.

Vanwege de slachtcijfers en de extensiveringstrend verwacht DairyNZ dat het totaal aantal melkkoeien in Nieuw Zeeland dit seizoen zeker niet zal groeien. De totale Nieuw Zeelandse melkproductie zal volgens DairyNZ met 2 tot 3 procent dalen.

Net als de boeren over de hele wereld zijn de Kiwi melkveehouders druk bezig de bedrijfsvoering aan te passen in de hoop dat de wereld vraag / aanbod zich snel herstelt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin