Doorgaan naar artikel

Inkomen borgen met margebeschermer zuivel

Edinburgh – Om melkveehouders te beschermen tegen de verhoogde volatiliteit op de zuivelmarkt zijn nieuwe instrumenten nodig. Dit zegt professor Holger Thiele van het Informations- und Forschungszentrum für Ernährungswirtschaft (IFE) in Kiel.

Futures werken onvoldoende en ook een instrument als het Market Responsibility Programme (MRB) van de European Milk Board (EMB) biedt geen oplossing. Een oplossing moet worden gezocht in margebeschermers, maar dan in handen van zuivelbedrijven, niet van de overheid, zoals in de Verenigde Staten.

Futures geen garantie

Volgens Thiele kunnen termijncontracten/futures wel stabiliteit bieden, maar geen garantie dat de marge van de melkveehouder overeind blijft. Bij futures is het risico op bijbetaling voor de boer te groot.

Regulieren aanbod

Het MRB lijkt op het eerste gezicht iets van een oplossing te bieden, omdat het ook het aanbod weer reguleert. Het IFE heeft de effecten van het MRB echter doorgerekend en daaruit blijkt dat het slechts 2 procent melkprijsverschil uitmaakt. Te weinig om zoden aan de dijk te zetten bij een crisis.

Margebescherming VS

Het margebeschermingsprogramma van de Amerikaanse overheid kampt met hetzelfde probleem. Voor $100 per jaar zijn melkveehouders beschermd tegen melkprijsdalingen op een vergelijkbaar niveau als het Europese garantieprijssysteem, ofwel: het garandeert ongeveer een melkprijs van 21,7 cent per kilo. Ook dat helpt dus niet echt.

Moeite met subsidies

Wie meer bescherming wil, moet fors meer betalen. Ook dat is niet aantrekkelijk, of de overheid moet bijspringen. Dat ligt echter niet goed bij het publiek. Dat heeft al moeite genoeg met de Europese landbouwsubsidies.

Denkrichtingen bestuderen

Daarom moet de echte oplossing komen van privaat georganiseerde margebeschermingsprogramma’s, uitgevoerd door coöperaties of andere zuivelbedrijven, denkt Thiele. Een uitgewerkt idee hiervoor heeft het IFE nog niet, maar het bestudeert wel diverse denkrichtingen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin