Doorgaan naar artikel

Forse steun voor Amerikaanse melkveehouders

Amerikaanse melkveehouders die deelnemen aan het federale Dairy Margin Coverage (DMC) programma ontvingen in de eerste helft van 2023 omgerekend € 557 miljoen aan steun van de federale overheid. Dat is gemiddeld ruim 30.000 euro per bedrijf.

De uitkering is vele malen hoger dan in de eerste zes maanden van 2022. Toen keerde de overheid €76,3 miljoen uit, of bijna 4.300 per deelnemend bedrijf.

Bijna driekwart van de Amerikaanse melkveehouders doet mee aan het DMC. Daarin kunnen ze zich bij de overheid verzekeren tegen lage marges en catastrofes. De basispremie is 91 euro per jaar, ongeacht de bedrijfsgrootte. Deelnemers krijgen bijbetaald als de voerwinst -op basis van een gemiddeld rantsoen- minder dan 8 cent per kilo melk bedraagt.

Voor een hogere ‘verzekerde voerwinst’ betalen ze een snel oplopende extra premie. Die is bij 12 cent voermarge ongeveer 0,3 cent per kilo melkproductie. Bij de maximaal ‘verzekerde’ voerwinst van 19 cent per kilo melk loopt dat op naar krap 2 cent per (verzekerde) kilo melk. Deze premie geldt tot een maximale jaar productie van 2,3 miljoen kilo melk. Bij grotere omvang gelden veel hogere tarieven.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin