Doorgaan naar artikel

Fiscaal voorbereid op rode cijfers

Dit jaar gaat de boeken in als een slecht financieel jaar. Om fiscale voordelen maximaal te benutten kan het nodig zijn maatregelen te nemen, zoals schuiven met afschrijvingen en investeringen of de voorzieningen in de winst laten vallen.

Voor een deel van de melkveebedrijven zal het jaar 2016 negatieve cijfers in de boeken opleveren. Dat ondernemers dan weinig belasting hoeven te betalen, is een geluk bij een ongeluk. Maar geen winst kan fiscaal ook nadelig zijn. Verrekenbare verliezen uit voorgaande jaren mogen namelijk 9 jaar blijven staan. Bedrijven die al 7 of 8 jaar verlies hebben staan, kunnen geen jaar met verlies gebruiken.

Het opplussen van de winst is lastig, maar niet onmogelijk, aldus Robin Nijhuis, fiscaal specialist bij Flynth. “Er zijn mogelijkheden om de waardering van activa te veranderen waardoor winst ontstaat. Bijvoorbeeld door een maatschap te vormen of landbouwgronden te herwaarderen.”

Afschrijvingen schuiven

Minder ingrijpend is schuiven met afschrijvingen. Bedrijven die investeringen via de Vamil afschrijven, kunnen kiezen dat een jaar niet te doen. Dat geldt ook voor investeringen in het kader van crisisafschrijvingen.

Een andere optie is de voorzieningen doorpluizen. Als bepaalde onderhoudswerkzaamheden zeker niet doorgaan, kan die voorziening dit jaar in de winst vallen.

Ook zijn er mogelijkheden met de herinvesteringsreserve. Normaliter kiest een ondernemer ervoor de opbrengst van de verkoop van een bedrijfsmiddel te gebruiken voor herinvestering in een nieuwe machine. Een ondernemer kan ook gewoon de winst te nemen.

Voor een enkel bedrijf kan het interessant zijn om gronden via een bv-constructie te verkopen en die dan van de eigen bv weer terug te huren. De bv-constructie is met name in verliessituaties interessant als in die grond nog een belaste post zit, zoals een afgeboekte herinvesteringsreserve of een pachtersvoordeel. Door verkoop van de grond kan winst worden genomen.

Investeringen uitstellen

Naast het opplussen van de winst kunnen ondernemers investeringen uitstellen, zodat een eerste afschrijving in 2016 vervalt. Dat moet vanzelfsprekend passen binnen de totale afschrijvingen. Mogelijk zijn met een leverancier afspraken te maken over levering en betaling van de aankoop. Verder kan het creatief omgaan met voorraden en rekeningen tegen het einde van het jaar nog wat ruimte geven.

Gebruik heffingskortingen

Niet alleen de hoogte van de vier schijven van de inkomstenbelasting (tot 52 procent) bepalen de hoogte van de belasting, maar ook steeds meer de heffingskortingen. Uit berekeningen van Flynth blijkt dat het marginale IB-tarief (het percentage belasting voor elke extra euro inkomen) al bij €20.000 fors oploopt. Bij het plannen van de hoogte van het inkomen in box 1 kunnen de effecten van de heffingskorting meegenomen worden. Zodoende kan het toepassen van de FOR, voorzieningen, de HIR en versnelde afschrijvingen ook onder een inkomen van €66.000 interessant zijn. Bij inkomens lager dan €10.000 is het raadzaam om belast inkomen te creëren om de heffingskortingen maximaal te benutten. Mits het inkomen in andere boxen niet hoog genoeg is om de heffingskortingen te benutten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin