Doorgaan naar artikel

Europese melkprijs zakt hard door grens € 33

Het gemiddelde van de Europese melkprijzen zakte in april hard door de grens van € 33. De berekende voorschotmelkprijzen kwamen gemiddeld uit op € 32,47 per 100 kilo. Dat blijkt uit de melkprijsvergelijking van LTO, ZuivelNL en European Dairy Farmers.

Daarmee ligt de prijs bijna 80 cent lager dan het gemiddelde in maart van dit jaar en 85 cent onder het niveau van april vorig jaar. Met uitzondering van het Franse Danone, dat een plusje noteerde, zijn in april alle melkprijzen gedaald of gelijk gebleven. Het gros van de prijzen ging omlaag. Alleen Arla en Valio lieten hun voorschotmelkprijzen voor april gelijk aan die van maart.

Harde klappen in Verenigde Staten

De grootste prijsdaling deed zich echter buiten de Europese grenzen voor. In de Verenigde Staten zakte de Klasse 3-melkprijs met zo’n 20%. Dat komt neer op een daling van omgerekend iets minder dan € 7 per 100 kilo. Daarmee is de sterke prijsstijging die de Amerikaanse markt vorig jaar kende als sneeuw voor de zon verdwenen.

Fonterra heeft de melkprijsprognose voor het melkprijsseizoen 2019-’20 – dat afloopt in juni – ook verlaagd maar beperkt, namelijk met omgerekend € 0,40 per 100 kilo melk. Uitgaande van deze prognose wordt 2019-‘20 een relatief goed melkprijsjaar, want de voorgaande vijf jaren lag de melkprijs van Fonterra beduidend lager.

Verdere dalingen verwacht

De verwachting is dat de gemiddelde melkprijzen in de Europese Unie de komende maanden verder daalt. FrieslandCampina, DMK en Arla hebben voor mei al een daling aangekondigd. In juni daalt de melkprijs van FrieslandCampina verder. Hoewel ook Arla in juni de melkprijs verder verlaagd, wordt die daling gecompenseerd door een nieuwe klimaat-check-toeslag van € 1 per 100 kilo.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin