Het Australische voedingsbedrijf Naturo heeft een technologie ontwikkeld waarmee verse melk 60 dagen houdbaar blijft. De oprichter van het bedrijf Jeff Hastings verwacht dat de melk al in maart op de schappen van Australische supermarkten staat.
De technologie van Naturo maakt geen gebruik van toevoegingen of conserveringsmiddelen. De originele smaak van de melk zou behouden blijven. Hastings noemt het zelf een ‘doorbraak’. Hoewel hij niet uit de doeken doet wat de technologie precies behelst, heeft hij wel uitgelegd dat het om een proces van meerdere stappen gaat. De technologie is niet gebaseerd op verhitting, zoals pasteurisatie.
Naturo zegt dat zijn nieuwe technologie meer pathogenen doodt dan pasteurisatie en veiliger is. Het zou het enige proces zijn dat ook de ongewenste bacillus cereus onschadelijk maakt, een veel voorkomende pathogeen in verse melk.
Het bedrijf beweert dat de technologie melk produceert die meer voedingswaarde heeft dan gepasteuriseerde melk. Zo zouden hogere niveaus van de vitamines B2 en B12 bewaard blijven. “En het smaakt alsof het zo van de koe komt”, aldus Naturo.
De innovatie is getest door de onafhankelijke organisatie Dairy Food Safety Victoria, die de technologie als gezond en veilig bestempelt. Ook de regering in Canberra ziet de waarde van de uitvinding en heeft ongeveer € 640.000 aan subsidie gegeven aan Naturo.
Het bedrijf gebruikt dit geld om het werk aan een voorlopige fabriek in de staat Queensland af te maken. Daar produceert Naturo binnenkort de eerste partijen melk. Het bedrijf wendt het geld verder aan om een grootschaligere productiefaciliteit in Tasmanië te bouwen.
Eerst binnenlandse verkoop, daarna export
De melk zal eerst in supermarkten in Queensland worden verkocht. Op termijn wil Naturo de melk exporteren, om te beginnen naar landen in Azië. Met een houdbaarheid van 60 dagen, is vervoer per schip naar tal van landen een optie voor de uitvoer.
“Retailers in deze landen kunnen straks voor het eerst verse voedzame Australische melk aanbieden aan consumenten”, verwacht Naturo. “Onze melk kan ook worden gebruikt waar ongepasteuriseerde melk de voorkeur heeft, bijvoorbeeld bij het maken van kaas.”
Naturo-oprichter Hastings maakt duidelijk dat het zes jaar heeft geduurd voordat zijn bedrijf in het laatste stadium van het goedkeuringsproces terechtkwam. De staat Queensland zal de melk naar verwachting eind februari goedkeuren voor consumptie.
Naturo hoopt op een goede ontvangst van consumenten en verwacht ook voordelen voor melkveehouders. “We denken een betere prijs te kunnen bewerkstelligen voor melkveehouders”, zegt Hastings. “Ze kunnen bovendien dankzij onze technologie toegang krijgen tot exportmarkten.”