Lely introduceerde tijdens de Yellow Revolution Days twee innovaties: AI-ondersteuning in de stal en een autonoom werkende voeraanschuifrobot voor grote bedrijven. Beide zullen de komende twee jaar op de markt komen.
De eerste en meest ingrijpende innovatie is de Zeta-module. Daarmee wordt de melkveehouder met kunstmatige intelligentie ondersteund. “Daarmee krijgt de boer een extra set ogen inde stal”, aldus CCO Gijs Scholman.
De Lely Zeta is een module bovenin de stallen die bestaat uit een combinatie van 72 gestuurde ledlampen, camera’s en rekenkracht. De software in de Zeta spoort met algoritmes afwijkingen in koegedrag en -bewegingen op. De Zeta communiceert met alle (Lely-)robots in de stal. Hij kan die ook aansturen als de werking daarvan het dierwelzijn verstoort of dreigt te verstoren, bijvoorbeeld de mestrobot stilzetten of de route ervan aanpassen.
AI Calving monitor vanaf voorjaar 2024
De eerste fase in de uitrol van de Zeta is de Zeta AI calving monitor. De Zeta bovenin het afkalfhok herkent de contracties (weeën) van de koe en de intensiteit ervan. De veehouder krijgt alleen bij afwijkingen in het afkalfproces een melding. Als alles goed verloopt, krijgt hij een geboorte-appje. Er wordt nu getest op acht bedrijven in Nederland. De resultaten zijn zeer positief, aldus CEO André van Troost. Daarom wordt de testfase sneller opgeschaald. De commerciële uitrol van deze module start in het tweede kwartaal van 2025.
De Zeta AI calving monitor gaat €3.900 kosten, plus een abonnement. Uitrol in de rest van Europa start waarschijnlijk een jaar later.
AI barn monitor vanaf 2027
De AI calving monitor wordt opgevolgd met de AI barn monitor. Dat is een netwerrk van Zeta-modules die de hele stal overzien. Hiermee wordt het gedrag van de koeien in de stal en hun onderlinge interacties geregistreerd, opgeslagen en geanalyseerd. Tochtigheidsdetectie, vreetgedrag, liggedrag, body condition score et cetera. De commerciële uitrol daarvan voorzien is vanaf 2027. Hiervoor is, afhankelijk van de stalopzet, een Zeta-module per tien tot twaalf koeien vereist.
De modules worden met een LAN-kabel met elkaar verbonden, verder is internettoegang vereist voor het omzetten van de conclusies van de verwerkende cpu’s tot meldingen op het mobieltje van de veehouder. De software communiceert met alle robots in de stal. Koeherkenning via tags of halsbanden is een keer per 24 uur nodig om de koeien te identificeren en te volgen door de stal. Die herkenning kan in de melkrobot of bij passage van een selectiepoort.
De Zeta-module kan een selectiekoe in de schijnwerper zetten waardoor deze eenvoudig op te sporen is in de stal. De modules maken stalverlichting verder overbodig.
Juno Max voor grote bedrijven
De tweede naar buiten gebrachte innovatie is de Juno Max voeraanschuifrobot. Deze is ontwikkeld voor grootschalige bedrijven vanaf 500 koeien en heeft meer capaciteit dan de huidige Juno. Het innovatieve is dat deze robot volledig autonoom werkt op basis van camera’s en lasers. Hij bepaalt zelfstandig de route, gaat om onbekende obstakels heen en geeft een signaal als het ruwvoerniveau aan het voerhek te laag is. De Juno Max kan in meerdere stallen zijn werk doen.
De verkoop en levering van de Juno Max start in november 2024.