Doorgaan naar artikel

Valio: footprint melk 10-15% kleiner met DSM-methaanremmer

In een Finse proef met Bovaer van DSM daalde de methaanuitstoot van melkkoeien met 30%.

De methaanuitstoot van melkkoeien in Finland kan 30% omlaag door gebruik van methaanremmer Bovaer van DSM. Uiteindelijk betekent dat een 10 tot 15% kleinere CO2-footprint per kilo melk. Dat is althans het resultaat van recente praktijkproeven op drie Finse melkveebedrijven met in totaal 400 melkkoeien. Dat melden het Finse zuivelconcern Valio en het Finse vlees- en foodbedrijf Atria.

Gedurende een praktijkproef van 12 weken kregen de koeien voer waar het middel van DSM aan toe werd gevoegd. Bovaer is onlangs goedgekeurd door de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa voor gebruik in de EU.

Melkproductie normaal

Het doel van de proef was om praktijkinformatie te krijgen over het gebruik in Finse omstandigheden. Volgens Juha Nousiainen, vice-president van de CO2-neutrale melkketen van Valio, bleef de melkproductie normaal en is geen verschil vastgesteld in de samenstelling van de melk. Tegelijkertijd is niets ongewoons vastgesteld in gedrag en welzijn van de koeien. Op basis van de testresultaten kan het additief veilig worden toegepast in het voer voor koeien, stelt Nousiainen vast.

1.000 kilo CO2

Methaan is een relatief sterk broeikasgas en ontstaat bij de vertering van voer door koeien. Het methaan wordt tijdens het verteringsproces grotendeels uitgeboerd. Bovaer reduceert de werking van het enzym waardoor het methaan ontstaat. Omgerekend naar de totale CO2-footprint van een melkkoe is dat een reductie met 1.000 kilo CO2-equivalenten. Dat komt neer op 10 tot 15% reductie van de CO2-impact van melk.

Proeven met vleesvee

De goedkeuring van Bovaer in de EU geldt vooralsnog alleen voor melkkoeien, geeft Valio aan. De goedkeuring voor vleesvee wordt in de komende jaren verwacht, daarvoor zijn inmiddels meerdere proeven gaande, onder meer in Brazilië en andere landen.

In Nederland hebben FrieslandCampina en DSM onlangs een uitgebreide pilot aangekondigd. Deze proef op melkveebedrijven die lid zijn van FrieslandCampina gaat later dit jaar van start.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin