Sodagrain is tarwe dat is ontsloten met natronloog (soda en water), de huid van de tarwekorrels brandt weg en de korrels worden zacht. Daardoor kunnen koeien dit ontsloten graan verteren. Tijdens het ontsluitingsproces ontstaat natriumbicarbonaat en dat buffert het rantsoen.
Ewald Schut voert zijn koeien al twee jaar sodagrain bij, nu zo’n 2 kg per dag. Hij voert het product vanwege de rustige vertering en de bufferende werking.
Ewald Schut (48) heeft samen met zijn vrouw Wilja (49) in maatschap een melkveebedrijf. Ze houden 100 koeien en 65 stuks jongvee. Vanaf het najaar 2016 voeren de maten sodagrain aan hun melkkoeien.
Een luchtfoto van het melkveebedrijf van Schut in Harfsen. Met de zonnepanelen wekt de maatschap duurzame energie op en bespaart op energiekosten.
Het melkvee produceert 10.000 kilo melk per koe per jaar met 3,55% eiwit en 4,40% vet. Sodagrain is belangrijk om de koeien van voldoende energie te voorzien.
Het basisrantsoen bestaat uit 22 kilo graskuil, 14 kilo mais, 2 kilo sodagrain, 1 kilo maismeel, 1 kilo sojaschroot en een mineralenmengsel. De krachtvoergift is maximaal 8 kg per koe per dag en wordt verstrekt via 3 krachtvoerboxen.
Ter voorbereiding op de komst van de loonwerker die één keer daags komt voeren, schept Ewald Schut sodagrain vanuit de slurf in de voorlader op de trekker.
Sodagrain is tarwe dat is ontsloten met natronloog (soda en water), de huid van de tarwekorrels brandt weg en de korrels worden zacht. Daardoor kunnen koeien dit ontsloten graan verteren. Tijdens het ontsluitingsproces ontstaat natriumbicarbonaat en dat buffert het rantsoen.
De sodagrain is opgeslagen in een slurf op het erf, die oorspronkelijk 15 meter lang was. Per keer wordt 31 tot 35 ton sodagrain in de slurf geperst, genoeg voor ongeveer vijf maanden.
Dit jaar krijgen de koeien 2 kilo sodagrain per dag. Dat is twee keer zoveel dan vorig jaar. Hiermee vult Schut het tekort aan maisopbrengst vanwege de droge zomer aan.
De loonwerker laadt dit mengsel samen met mais en graskuil in de zelfrijdende voermengwagen. Hierdoor kan de loonwerker vlot voeren en dat scheelt Schut kosten, want het loonvoeren wordt per minuut betaald.
Het mengsel sodagrain, mineralen en krijt wordt voor de maiskuil leeggestort.
In de loods voegt hij er krijt en mineralen aan toe.
Hij rijdt dit naar de loods om andere ingrediënten toe te voegen.
“Vanwege een tekort aan snijmais blijven we sodagrain voeren tot aan de nieuwe maiskuil in 2019. De rustige vertering en buffering van sodagrain zijn de belangrijkste voordelen van dit product”, zegt Schut.
In 2017 bestelde Schut twee keer 31 ton sodagrain en in 2018 één keer 35 ton. In 2017 kostte sodagrain 21 euro per 100 kg. In 2018 was dat 25 euro per 100 kg. “Door gestegen graanprijzen is sodagrain dit jaar duurder”, zegt Schut. “Maismeel is nu met 21 euro per 100 kilo goedkoper dan sodagrain, maar daarvan kun je vanwege het risico op pensverzuring niet zoveel voeren.”
Tussendoor schuift Schut nog even het voer aan voor het jongvee.
Loonwerker Elweco lost het gemengde rantsoen voor het voerhek.