Doorgaan naar artikel

Maiszaad almaar krapper

De beschikbaarheid van maiszaad komt steeds meer onder druk. Dat stelt directeur Jan Bakker van KWS Benelux. Het leidt, mede door inflatie van de kosten, al tot circa 20% prijsverhoging van zaaizaad.

Droogte en geopolitieke onrust leiden tot een almaar kleiner aanbod aan maiszaad. Tot 2017 had KWS nog een carry over van circa 50%: de helft van de jaarproductie werd pas in het tweede jaar na productie op de markt gebracht. Die risicovoorraad is in de afgelopen jaren geslonken tot 20% en lijkt nog verder te krimpen. “Voor seizoen 2023 is er voldoende maiszaad in de Benelux”, aldus Bakker. “Maar zeker niet iedereen zal de gewenste toprassen kunnen krijgen. Er zal geschoven moeten worden en compromissen gesloten.”

Die krimp heeft twee oorzaken. Ten eerste de droogte in de teeltgebieden waardoor de opbrengsten dalen. Analisten ramen die daling op 6 tot 7 miljoen eenheden zaad. Dat is een derde van de jaarlijkse vraag. De tweede factor is dat telers overschakelen op andere gewassen. Met name in Frankrijk speelt dat, daar is de teelt van zonnebloemen-uitgangsmateriaal winstgevender dan die van maiszaad.

KWS produceerde in 2021 en 2022 een groot deel van het in de Benelux benodigde zaaizaad in Frankrijk. Daarnaast is er productie in Zuid-Duitsland, Tsjechië, Roemenië en Servië. Voorheen was er ook productie in Spanje, maar die is wegens langjarig aanhoudende droogte gestaakt. Droogte treft ook de Zuid-Franse productie. Bakker sluit niet uit dat KWS de zaadproductie daar stopt.

Om leveringsproblemen te voorkomen focust KWS Benelux nu op productie van minder rassen, die ook nog eens goed produceren onder droogte. Dat vergroot de productie en leidt ook tot minder onnodig aanhouden van voorraad. “Voor de gebruiker zijn nog voldoende rassen beschikbaar”, aldus Bakker. “Suikerbietentelers gaan voor de rassen met de hoogste financiële opbrengst, 5 tot 10 rassen in de Benelux. Bij mais is er in de Benelux keuze uit 368 rassen, in Nederland zijn er 130 gezaaid.”

De droogte en inflatie leiden wel tot hogere teeltkosten. KWS ziet zich daardoor genoodzaakt de prijs per zak maiszaad, 50.000 eenheden, met €20 tot €25 te verhogen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin