Doorgaan naar artikel

‘Zelp-masker meer dan een middel om methaan te verminderen’

Cargill wil de methaanemissies vanuit de melkveehouderij bestrijden. Met de Zelp-technologie. Die kan de emissie met meer dan 50% verminderen en biedt inzicht in de gezondheid van de koeien, zegt Sander van Zijderveld.

Maar liefst 95% van de methaanemissies van een rund komen uit de mond en de neusgaten. Het Zelp-masker, waarvoor Cargill de exclusieve verkooprechten heeft gekocht, vangt en oxideert die emissies. Sander van Zijderveld, strategisch marketing- en technologieleider herkauwers bij Cargill, verwacht het in de tweede helft van 2022 te introduceren op de Europese markt.

Wat maakt uw techniek anders dan de gangbare?
“Het Zelp-masker is een draagbare oplossing. Het werkt buiten de koe door het methaan op te vangen dat vrijkomt uit de neus en mond van het dier. Het masker is eenvoudig te bevestigen, het is gebouwd op een koehalster. Andere systemen die op de markt komen zijn meestal voeradditieven. Die werken in op het metabolisme van het dier of op de pensmicroben.”
Kan of moet het masker gebruikt worden met toevoegingsmiddelen om methaan verder te verminderen?
“In theorie kan dat wel, maar dat hebben we nog niet onderzocht. De meeste voer­additieven zijn gericht op het voorkomen van methaanemissies. Sommige voeradditieven hebben nu ongeveer 30% methaanreductiepotentieel en 70% zal dan nog steeds uit de mond en neus van de dieren komen; het Zelp-masker zal dat methaan opvangen.”

Welke uitdagingen zijn er nog bij het ontwikkelen van de Zelp-technologie?
“Het Zelp-team was al behoorlijk ver, toen we hen leerden kennen. Hun prototypes realiseerden een vrij grote methaanreductie. Er zijn geen grote technologische uitdagingen meer. We werken er nu aan om het apparaat kleiner te maken om op de markt kunnen brengen.”

De technologie zal in 2022 beschikbaar zijn voor de Europese markt. Waarom eerst daar?
“Het masker kost natuurlijk geld. In veel landen zijn er geen prikkels om methaanemissie te verminderen. In Europa is er al veel aandacht voor broeikasgassen en zijn er al enkele stimuleringsregelingen, daarom rollen we het daar als eerste uit. We onderzoeken nog in welke Europese landen we moeten starten, daarna zullen we de productie opvoeren. We zien ook toenemende belangstelling vanuit de VS en Zuid-Amerika nu onder de nieuwe Amerikaanse regering de kijk op broeikasgassen in de VS 180 graden veranderd is. Met Zelp zijn we overeengekomen eerst te zien hoe succesvol onze samenwerking in Europa is. Daar gaan we eerst verkopen om vervolgens uit te breiden naar andere gebieden. ”

Wat gaat het boer kosten?
“We kunnen nog niet aangeven wat het de Europese melkveehouders gaat kosten. Daarvoor is het nog te vroeg; we maken nog steeds prototypes.”

Beïnvloedt het systeem het dierenwelzijn?
“Nee, dat wordt volgens ons op geen enkele wijze aangetast en dat is ook een belangrijke factor. We willen dit wel zeker weten en gaan dit laten onderzoeken door onafhankelijke experts. Onze eerste prioriteit bij dit apparaat is dat de koe geen afwijkend gedrag vertoont en ten tweede dat we het dierenwelzijn verbeteren door vroege detectie van ziekten. Daarvoor is het halster uitgerust met sensoren waarmee we ziekten vroegtijdig kunnen detecteren.”

Doet de zuivelindustrie genoeg om de methaanemissies aan te pakken?
“Ik denk het wel, ja. Wereldwijd worden, ondersteund door sterke wetenschap, veel innovaties ontwikkeld. Oplossingen komen op de markt. Het geven van prikkels kan dan wel een langzaam proces zijn, maar ook het op de markt brengen van technologieën gaat niet altijd even snel. Sommige oplossingen worden nu bijvoorbeeld nog beoordeeld door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, en dat is al vijf of zes jaar het geval. Dus ook aan die kant kunnen er verbeteringen worden aangebracht om het proces te versnellen.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin