Er zijn al vele miljarden uit de sector gestroomd. Waakzaamheid om die trend te beteugelen, is geboden.
Al weken kijk ik iedere ochtend zodra het licht is naar buiten. Is het fosfaatplafond al in zicht? Ik zie nog niets. Alle vakbladen en discussiepagina’s staan er vol mee. Daar bulldozer ik vandaag maar eens goed overheen.
Groot gat tussen papier en praktijk
De beste stuurlui staan aan wal, maar dat is altijd nog beter dan rondjes varen in de mist. Niet dat ik na zeven jaar landbouwonderwijs alles weet over fosfaat; in de praktijk heb ik wel veel geleerd. Wat je er afhaalt, doe je er ook weer op. Je houdt de bodemanalyses in de gaten, en waar nodig bemest je bij. Met het stijgen van de opbrengst van de gewassen steeg de behoefte aan bemesting ook. Er is hier al een groot gat tussen papier en praktijk.
‘De sector’ komt met achtpuntenplan
Het schetst dan ook mijn verbazing dat ‘de sector’ – wie dat dan ook wezen mag – met zijn eigen achtpuntenplan komt. Vaag en niet(s) steekhoudend. Als dat de sector vertegenwoordigt, is het contact met in wiens naam ze handelen, verloren gegaan. Geef mij dan maar degene die zelf op onderzoek gaat. Die naar Brussel gaat omdat hij het naadje van de kous wil weten.
Nederland is het braafste jongetje van de klas
Daaruit blijkt maar weer eens dat Nederland het braafste jongetje van de klas is. Er zijn goede vooruitgangen geboekt volgens het Nitraatcomité, alleen de verbetering in de waterkwaliteit bleef onverklaarbaar achter. Nou ja, onverklaarbaar? Als je een watermonster neemt inclusief plantjes en dieren, dan mag je wat mij betreft terug naar de basisschool. Sorteer de knikkers even uit in rode en blauwe. De gehaltes aan stikstof en fosfaat in het waterleven, gaan echt niet omhoog of omlaag. Als je die meeneemt in je monster, dan kun je maar beter zelf in de monsterfles plassen.
Wie is schuldig?
Naar wie moet met de vinger gewezen worden? De overheid die een lapje voor een van de ogen heeft zodat ze niet goed kan of wil zien? Of zijn het kwaadwillenden die veehoudend Nederland voor het lapje willen houden? Het VW-concernconcept wordt hier gevolgd en dan wel omgekeerd; er worden door veehouders uitstekende resultaten geboekt maar de concerndirectie, de overheid, vertelt iets anders.
Het zaakje stinkt naar stront
Veehoudend Nederland moet gezamenlijk het front vormen om de waarheid boven tafel te krijgen. Goed kijken naar wie precies welke belangen vertegenwoordigt en of hij deze wel goed verdedigt. Wordt wel een eerlijk spel gespeeld, met alle kaarten op tafel? Er wordt gepraat over fosfaat, maar het zaakje stinkt naar stront.
Vele miljarden uit de melkveehouderij gestroomd
Er is dertig jaar geld uit de melkveehouderij gestroomd. Het is makkelijk uit te rekenen dat dit vele miljarden zijn geweest. Met de invoering van een nieuw systeem moeten de huidige, milieubewuste veehouders ervoor waken om zich niet weer aan dezelfde steen te stoten. Als de mist is opgetrokken, moet niet blijken dat we er helemaal naast zitten.