Nadat hij 2 jaar geleden voor het eerst in het uiterste zuiden van Limburg in diverse maispercelen werd gesignaleerd, is de maisstengelboorder deze zomer ook aangetroffen in geplaatste vallen in Elsendorp (Noord-Brabant) en Kilder (Gelderland). Op de maispercelen rondom Ransdaal (Limburg) blijft de concentratie het hoogst.
De activiteit van de boorder is in de stengel duidelijk zichtbaar.
De veroorzaakte schade van de maisstengelboorder is op het eerste gezicht vergelijkbaar met legering door storm of lage stevigheid van de maisplant. Zichtbare (grote) schade ontstaat veelal na een dag met harde wind. Stengels knappen dan heel snel om.
De gevolgschade van de aanwezigheid van de maisstengelboorder in de kuil kan groot zijn. Naast een opbrengstverlies brengt hij ook micotoxinen-veroorzakende schimmels in de kuil. Uit voedertechnisch onderzoek en ingeschatte oogstverliezen door legering is volgens Agrifirm een opbrengstderving van 10 à 15% reëel.
Zowel Coragen als Gladiator bestrijden de maisstengelboorder effectief, concludeert Lei Steins van Agrifirm op basis van praktijkervaring. “In een groot deel van de maisplanten op de onbespoten delen huist duidelijk zichtbaar de maisstengelboorder. In aanpalende behandelde percelen komen we hem zo goed als niet tegen.” Coragen kost circa €50 per hectare. Door de bespuiting te combineren met een behandeling tegen bladvlekkenziekte en/of bladbemesting blijven de spuitkosten beperkt.
Ook in de kolf blijft de aanwezigheid van de maisstengelboorder niet onopgemerkt.
Op dit moment zijn twee middelen toegelaten: Coragen (van Dupont) en Gladiator (van Dow). De bespuiting moet plaatsvinden vlak voor de bloei/pluimvorming. De producten zijn echter (nog) niet toegestaan in grondwaterbeschermingsgebieden en juist een groot deel van Zuid-Limburg heeft daarmee te maken. Wobbe van der Veen: “We werken bij Dupont de Nemours aan een toelating van Coragen voor deze gebieden. Hopelijk is dit voor komend jaar geregeld.”
Een goede vruchtwisseling vormt de basis voor een goede bestrijding van deze rups. Bij mais op mais moet de boer na de oogst de stoppel goed verhakselen. In dit deel van de stengel overwintert de maisstengelboorder. Wobbe van der Veen: “De vlinder houdt zich ook schuil in grasland om vervolgens in de zomer op zoek te gaan naar een maisperceel in de buurt om daar haar eitjes te leggen.”
In de regio Elsendorp en Kilder heeft hij nog geen schade in maispercelen veroorzaakt. “Het is echter een signaal dat, zonder maatregelen, de maisstengelboorder de komende jaren ook in deze regio’s schade aan mais gaat veroorzaken en zich bovendien verder over Nederland zal verspreiden”, zegt Wobbe van der Veen, gewasbeschermingsspecialist bij DuPont de Nemours Nederland bv.