Doorgaan naar artikel

‘Deense Jerseys met een vleugje Holstein zijn voor ons ideaal’

De familie Vissers in Ravenstein (N.-Br.) melkt ruim 400 koeien. De bedrijfsvoering is intensief en dat vraagt om een koe die zeer efficiënt met voer omgaat en zo weinig mogelijk mest produceert.

Martin Vissers heeft een duidelijk fokdoel. “We streven naar een kleine, persistente, gezonde koe die met zo min mogelijk onderhoudsvoer de maximale kilo’s vet en eiwit in de tank brengt.” Om daar te komen, probeerde hij verschillende rassen. Hij bepaalde op basis van eigen ervaring en zelfstudie zijn fokkerijkoers. Rendement is daarin leidend.

“De ideale koe voor ons bedrijf bezit 75% Deens Jersey en 25% Holstein bloed”, aldus Martin. “De Deense Jersey stieren geven de gewenste percentages vet en eiwit en bij de Holstein stieren selecteer ik stieren die voldoende melk vererven met hoge gehalten. Vanwege de efficiëntie wil ik geen grote koeien.”

Als hulpmiddel bij het maken van paringen gebruikt Martin het aAa-systeem. In de volgende tabel is de productie van de ruim 400 Jersey / HF kruislingen weergegeven:


K&L biedt sinds 1993 fokkerijconcepten aan. Onze concepten ProCROSS en VikingJersey zijn duurzamer en winstgevender. Melkveehouders zijn steeds vaker toe aan een andere koe. K&L helpt ze bij de transitie naar een winstgevende toekomst.

ProCROSS ProCROSS is een rotatiekruising met de melkrijkste rassen Viking Holstein, Montbéliarde en VikingRED. Door consequent deze drie rassen te gebruiken wordt een optimale heterosis bereikt en is inteelt verleden tijd. Dit zorgt voor veel meer vitaliteit en een hogere levensproductie. De kosten gaan omlaag en de arbeidsvreugde neemt toe.

VikingJersey De kracht van de Jersey is een uitermate efficiënte productie. Wat er niet in gaat komt er ook niet uit. Jerseys gaan langer mee en zijn zeer plezierig om mee te werken.

Bent u toe aan een toekomstbestendige koe? Wij helpen u graag verder met een op uw bedrijf onderbouwde saldoberekening.

Meer over K&L

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin