Jan Jelsma verkocht op de top van de veeprijzen in de VS zijn 600 melkkoeien en start nu voorzichtig weer op met 100 aangekochte vaarzen. Over een jaar wil hij weer volop in productie zijn op basis van zijn eigen jongvee.
Jan Jelsma emigreerde in 1998 vanuit Haulerwijk (Fr.) naar Michigan in de VS. In 2008 verkocht hij dat bedrijf “na gezeik met de bank” zoals hij zelf zegt. Hij kocht daarna een verwaarloosd bedrijf in Denver, Iowa, in een melkveearme regio.
Een vreemde beslissing, alles verkopen en traag herstarten. Wat is de reden daarvoor?
“Het is een combinatie van factoren. De dollar is relatief duur ten opzichte van de euro. De melk en het vee waren dan ook nog eens duurder dan Europa. In 2014 verdienden we top, 800.000 dollar voor belastingen. Dat kan geen stand houden dus ben ik gaan rekenen toen iemand een geweldig bod uitbracht op mijn melkkoeien. Ook omdat ik geen emotionele band had met het vee; dit is de tweede veestapel die ik verkocht, dan doet het geen zeer meer.”
Wat brachten de koeien uiteindelijk op?
“2.500 dollar per stuk, in totaal ruim 1,5 miljoen dollar. Dat geld staat op een derdenrekening, anders moet ik over de boekwinst direct belasting betalen.”
Wat is uw volgende stap?
“Van de vijf medewerkers zijn er nog twee in dienst. De 24-stands binnenmelker is de afgelopen periode gerenoveerd, ik wil de buitenkant van het bedrijf ook weer opknappen. Ik heb twee maanden geleden 100 vaarzen gekocht voor 1.500 dollar per stuk. Ik sta zelf weer in de put. Een uurtje melken is leuk om te doen, zes uur per keer vind ik niks. Met het melkgeld kan ik de opfok van het jongvee en alle lopende kosten betalen, inclusief de jaarlijkse pacht van 90.000 dollar voor de 120 hectare bij dit bedrijf.”
Gaat u nog meer vee aankopen?
“Dat weet ik nog niet. De lage melkprijs, nu rond de 30 dollar per 100 kilo, kan nog wel tot eind volgend jaar doorsudderen. Dan gaan er klappen vallen. De veeprijzen waren zo hoog omdat velen zijn uitgebreid zonder zelf voldoende aanwas te hebben. Wat dat betreft ben ik misschien net iets te vroeg herstart. Wat ook meespeelt is dat ik net een hartaanval heb gehad en dat mijn vrouw graag naar Nederland zou terugkeren. Ik heb daar al een huis gekocht. Verkoop van dit bedrijf is een optie. Er is dat tegoed op de derdengeld rekening, de winst van 2014 is ook nog niet uitgegeven en er zit minder dan 200.000 dollar hypotheek op dit bedrijf. Daarbovenop heb ik een koopoptie op de grond die ik pacht. Tot 2019 staat de pachtprijs vast, net als de koopprijs ervan. Daar zit een miljoen dollar potentiële winst in. Alles is dus mogelijk.
Naam: Jan Jelsma (49).
Woonplaats: Denver, Iowa, Verenigde Staten.
Bedrijf: 100 melkkoeien en 450 stuks jongvee. Er is stalcapaciteit voor 600 koeien met bijbehorend jongvee.