Doorgaan naar artikel

Verschillen tussen melkveebedrijven groeien

Bij Flynth zien we de verschillen tussen individuele bedrijven groter worden.

In de afgelopen jaren realiseerden bedrijven in de top 25% een bijna vijf cent hogere marge dan gemiddeld. Nu gaat dit verschil richting zeven cent per kilogram melk. Voor een bedrijf van gemiddelde grootte, 1,1 miljoen kilogram melk, betekent dit een verschil van bijna 74.000 euro op jaarbasis, dat is ruim 1.400 euro per week wel of niet beschikbaar.

Ter indicatie: bij 9% financieringslasten (voor rente en aflossing) is dit een extra financieringsruimte van ruim 800.000 euro.

Er zijn meerdere oorzaken voor het groeiende verschil. Ruim een kwart ervan wordt veroorzaakt door verschillen in opbrengsten, waarvan de helft door de melkopbrengst. Bijna veertig procent komt door verschillen in toegerekende kosten voor de melkproductie, met het grootste aandeel bij de voerkosten. En ruim een derde van het verschil komt doordat de 25% beste bedrijven lagere vaste kosten hebben.

De melk- en rundveehouderij wordt steeds kennisintensiever. Extra aandacht voor de liquiditeit wordt steeds belangrijker. Er zijn veel mogelijkheden om uw rendement zo hoog mogelijk te houden. De gespecialiseerde adviseurs van Flynth adviseurs en accountants ondersteunen u graag met advies, toegespitst op uw bedrijfsvoering. Daarnaast heeft u met FlynthVision, naast uw vertrouwde accountantsrapport en fiscale advisering, altijd uw ontvangsten en uitgaven scherp in beeld. Flynth voegt daar een schatting voor het komend jaar aan toe, zodat u in één oogopslag ziet hoe het gaat lopen.

Toenemende kapitaalomvang, een steeds complexere financiële situatie. Hoe speelt u in op dit soort ontwikkelingen die mogelijk ook uw bedrijf gaan raken? Onze adviseurs kunnen u begeleiden bij het aanpassen van uw systemen en bedrijfsprocessen. Uw persoonlijke situatie en wensen staan altijd centraal in ons advies.

Meer over Flynth

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin