Doorgaan naar artikel

Melkvet trekt kar in zuivelmarkt

De aantrekkende prijzen voor melkvet zorgen voor een positieve ondertoon in de zuivelmarkt. Van een hosannastemming is echter geen sprake. De voorraden mageremelkpoeder zijn groot, terwijl de melkproductie groeit.

Hoewel in Nederland de melkproductie achterblijft bij de productie van vorig jaar, wordt in de Europese Unie meer melk geproduceerd. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. In totaal werd in de eerste twee maanden van dit jaar 24,8 miljoen ton melk geproduceerd. Dat is een stijging van 3,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen de melkproductie stokte bij 23,9 miljoen ton. Vooral in Duitsland (+4,5%), Frankrijk (+3,8%), Italië (+8,5%) en Polen (3,3%) wordt meer melk geproduceerd. In Nederland lag de productie volgens de cijfers van Eurostat juist 0,5% lager op ruim 2,3 miljoen ton in januari en februari.

Ook de Verenigde Staten melken op dit moment op volle toeren. In het eerste kwartaal van dit jaar werd al 24,7 miljoen ton melk geproduceerd. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie USDA. Daarmee ligt de productie nu 1,5% hoger dan in het eerste kwartaal van vorig jaar, toen 24,3 miljoen ton melk werd geproduceerd. De productie per koe lag in maart gemiddeld op 29,8 kilo per dag in de 23 belangrijkste zuivelstaten in de VS. De dagproductie lag in maart op het hoogste niveau sinds dit wordt bijgehouden in 2003. Die prestatie wordt kracht bijgezet door het feit dat de veestapel ook nog eens groeide naar 9,41 miljoen melkkoeien.

Minder melk in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland is de melkproductie in de eerste maanden van het jaar juist gedaald. De weersomstandigheden gooien daar roet in het eten. In het eerste kwartaal van dit jaar werd in totaal iets meer dan 6 miljoen ton melk geproduceerd. Dat blijkt uit cijfers van DCANZ, de overkoepelende organisatie van Nieuw-Zeelandse zuivelondernemingen. De productie ligt daarmee 2,91% lager dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Toen werd nog 6,22 miljoen ton melk geproduceerd door de Nieuw-Zeelandse melkveehouderij. Vooral in januari is het verschil duidelijk zichtbaar. Vorig jaar werd in die maand 2,412 miljoen ton geproduceerd; dit jaar komt de productie niet verder dan 2,294 miljoen ton. Een verschil van bijna 5%.

In de eerste maanden van het jaar hebben de prijzen van melkvet zich enigszins hersteld. Vooral de prijs van boter klom op nadat in december een duidelijke correctie zichtbaar was. Hoewel in april de Europese prijs voor boter iets in moest leveren, is de prijs per saldo duidelijk gestegen sinds het begin van dit jaar. In Europa lag de prijs voor boter halverwege april op $ 5.973 per ton. In Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten was het prijsniveau met respectievelijk $ 5.513 en $ 5.013 per ton beduidend lager.

Gezonde bodem in de markt

Hoewel de melkprijzen in de Europese Unie in de eerste maanden van het jaar een paar stapjes terug hebben gedaan, lijkt het einde van de prijsdaling wel in zicht. Door de goede markt voor melkvet, ligt er een gezonde bodem in zuivelmarkt en daar passen stabiele tot misschien wel licht stijgende prijzen bij. Door de prijscorrecties in het begin van het jaar hebben de zuivelaars wat meer lucht gekregen.

Een beweging richting de prijsniveaus van eind vorig jaar zit er echter nog niet in. De moeizame markt voor eiwitrijke producten blijft ervoor zorgen dat prijsdruk blijft. De Europese Unie blijft zitten met een grote voorraad magere melkpoeder, terwijl ook in de VS de voorraad blijft groeien. Daarnaast is ook de groeiende melkproductie een bedreiging voor de zuivelmarkt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin