Doorgaan naar artikel

Hybride structuur biedt voordelen

De melkvee-sector is volop in beweging, er zijn tal van veranderingen gaande. Dit zien we ook bij de structuur van melkveebedrijven. Hier zagen we meestal de eenmanszaak, maatschap of firma. Maar nu wordt ook bij melkveebedrijven steeds vaker de hybride structuur geadviseerd. Wat houdt deze structuur of partner-bv precies in en wanneer is deze aantrekkelijk?

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting, gaat u bij een hybride bv-structuur een samenwerking aan met uw eigen besloten vennootschap (bv). Deze samenwerking kan bijvoorbeeld plaatsvinden in de vorm van een vennootschap onder firma (vof). Binnen het samenwerkingsverband verdelen de vennoten vervolgens de behaalde winst.

Zo’n opzet van een hybride bv-structuur wordt door de Belastingdienst doorgaans geaccepteerd. De Belastingdienst kijkt kritisch naar de zakelijkheid van de winstverdeling tussen de vennoten. Hierbij is het van belang, dat de bv voldoende vermogen inbrengt in de vof, om een substantieel winstaandeel te kunnen ontvangen. Bovendien wordt het samenwerkingsverband zo ingericht dat de ib-ondernemer meestal de werkzaamheden binnen de vof verricht.

Fiscale voordelen

Eén van de voornaamste voordelen van deze structuur is de verlaagde directe belastingdruk op de winst. Als ib-ondernemer moet u, rekening houdend met de mkb-winstvrijstelling, in box 1 mogelijk tot wel 44,58 procent inkomstenbelasting betalen over de winst. Bij een bv wordt slechts met maximaal 19 procent vennootschapsbelasting belast tot een winst van 200.000 euro. Daar bovenop komt voor de aandeelhouder een toekomstige box 2-heffing van maximaal 33 procent, wat zorgt voor een combinatie van ib- en vpb-tarief van 45,73 procent. Daarbij geldt dat u als ib-ondernemer recht hebt op diverse faciliteiten zoals de zelfstandigenaftrek, Vamil, MIA en de mkb-winstvrijstelling.

Andere voordelen

Naast een lagere directe belastingdruk, biedt de hybride bv-structuur meer voordelen. Zo kan de box 2-heffing langdurig worden uitgesteld. Deze jaarlijkse belastingbesparing levert u direct een liquiditeitsvoordeel op van minimaal 25 procent.

Bovendien maakt een hybride bv-structuur het inbrengen van een evenredig deel van de onderneming tegen de werkelijke waarde (ruisend) in de bv mogelijk. Over deze waarde kan de bv fiscale afschrijvingen doen, dit resulteert opnieuw in een lagere fiscale winst en liquiditeitsvoordeel. Voor de stakingswinst of de vrijval van de fiscale oudedagsreserve kan desgewenst een stakingslijfrente bij de eigen bv worden bedongen.

Een ander belangrijk voordeel is de werking van de landbouwvrijstelling, die niet altijd volledig van toepassing blijft bij een normale bv-structuur. Deze vrijstelling geldt ook voor de vennootschapsbelasting, maar werkt niet door naar de hiervoor genoemde box 2-heffing. Dit heeft tot gevolg dat relatief weinig grondgebonden landbouwbedrijven in zijn geheel in een bv worden ingebracht. Bij een hybride bv-structuur kan het samenwerkingsverband zo worden ingericht dat u optimaal gebruik kunt maken van de landbouwvrijstelling. Zodat u het nadeel van een landbouwvrijstelling die niet volledig van toepassing is, kunt voorkomen.

Kiest u voor een hybride structuur? Dan combineert u de voordelen van het ib-ondernemerschap met die van een bv. Een deel van de winst wordt niet belast in de inkomstenbelasting maar in de vennootschapsbelasting. Dit leidt tot directe belastingbesparing en levert liquiditeitsvoordeel op. Wat u vervolgens kunt gebruiken voor de financiering van investeringen en/of aflossing van schulden.

Fiscale gevolgen

Let op: een hybride bv-structuur kent mogelijk ook fiscale gevolgen op zaken als fosfaatrechten, andere productierechten en meldingsverplichtingen bij de RVO en KVK. Ook is vaak sprake van hogere administratieve lasten en notariskosten. De precieze gevolgen verschillen per bedrijf. Het is dus raadzaam om met uw adviseur te bespreken wat een structuurwijziging specifiek voor uw situatie betekent. Maak vervolgens zelf uw afweging wat bij u past.

De melk- en rundveehouderij wordt steeds kennisintensiever. Extra aandacht voor de liquiditeit wordt steeds belangrijker. Er zijn veel mogelijkheden om uw rendement zo hoog mogelijk te houden. De gespecialiseerde adviseurs van Flynth adviseurs en accountants ondersteunen u graag met advies, toegespitst op uw bedrijfsvoering. Daarnaast heeft u met FlynthVision, naast uw vertrouwde accountantsrapport en fiscale advisering, altijd uw ontvangsten en uitgaven scherp in beeld. Flynth voegt daar een schatting voor het komend jaar aan toe, zodat u in één oogopslag ziet hoe het gaat lopen.

Toenemende kapitaalomvang, een steeds complexere financiële situatie. Hoe speelt u in op dit soort ontwikkelingen die mogelijk ook uw bedrijf gaan raken? Onze adviseurs kunnen u begeleiden bij het aanpassen van uw systemen en bedrijfsprocessen. Uw persoonlijke situatie en wensen staan altijd centraal in ons advies.

Meer over Flynth

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin