Doorgaan naar artikel

Bedrijfsovername: Heb jij de Gunfactor?

Wat komt er allemaal kijken bij een bedrijfsovername? Als (toekomstig) ondernemer moet je beschikken over ondernemersvaardigheden, organisatietalent, financieel inzicht, vakkennis, doorzettingsvermogen, zelfkennis, focus etc. Deze kennis en vaardigheden vullen we graag aan met de ‘Gunfactor’. Heb jij de Gunfactor?

Wanneer je het bedrijf van je ouders overneemt komt er veel op je af. Diverse partijen zijn erbij betrokken: je ouders, broers en zussen en jij. Allemaal willen zij dat het bedrijf wordt voortgezet naar de volgende generatie. En dat is een grote verantwoordelijkheid.

Een bedrijf met toekomst overnemen is geen recht, maar een geschenk. Niet alleen vandaag, maar in lengte van jaren. Dit geeft jou een bijzondere positie. Maar kijk ook naar het perspectief van de ouders en je broers en zussen. Wees sensitief en houd rekening met wat voor hen belangrijk is in relatie tot het bedrijf en in relatie tot hun toekomstperspectief. Vraag hiernaar, praat erover. Welke gevoeligheden zijn er? Stap hier niet te snel overheen. Je familie gunt je het bedrijf als zij ook ervaren en voelen dat jij hen ook wat gunt.

Vermijd risico’s

Denk ook goed samen na over de toekomst. Wat gebeurt er met het bedrijf wanneer je er na een paar jaar achter komt dat je toch niet gelukkig wordt van het agrarisch ondernemerschap? Waarschijnlijk gruwelt je familie van de gedachte dat het bedrijf in handen komt van iemand buiten de familie. Door het opnemen van de bepaling voorkeursrecht van koop in de aktes kan Flynth deze zorg wegnemen. Flynth kan je begeleiden bij de fiscale, juridische en bedrijfskundige aspecten van de bedrijfsopvolging. We gaan samen met jou en je familie in gesprek, en geven graag passende antwoorden op de -vaak complexe- vraagstukken binnen de totale bedrijfsoverdracht.

Trots en respect

Wanneer je een goed lopend bedrijf over kan nemen, heb je dat vaak te danken aan de jarenlange inzet van je familie. Dan is het goed dat je jouw waardering daarvoor laat blijken en trots uitstraalt. Trots die ook mag afstralen op de andere broers en zussen. Wie zich bewust is van deze ‘waarde’ en ernaar handelt, dwingt respect af en met dat respect krijg je echt de Gunfactor.

Meer weten over de wijze waarop Flynth kan helpen tijdens bedrijfsoverdrachten? Neem dan gerust contact met ons op via 088 2367216

De melk- en rundveehouderij wordt steeds kennisintensiever. Extra aandacht voor de liquiditeit wordt steeds belangrijker. Er zijn veel mogelijkheden om uw rendement zo hoog mogelijk te houden. De gespecialiseerde adviseurs van Flynth adviseurs en accountants ondersteunen u graag met advies, toegespitst op uw bedrijfsvoering. Daarnaast heeft u met FlynthVision, naast uw vertrouwde accountantsrapport en fiscale advisering, altijd uw ontvangsten en uitgaven scherp in beeld. Flynth voegt daar een schatting voor het komend jaar aan toe, zodat u in één oogopslag ziet hoe het gaat lopen.

Toenemende kapitaalomvang, een steeds complexere financiële situatie. Hoe speelt u in op dit soort ontwikkelingen die mogelijk ook uw bedrijf gaan raken? Onze adviseurs kunnen u begeleiden bij het aanpassen van uw systemen en bedrijfsprocessen. Uw persoonlijke situatie en wensen staan altijd centraal in ons advies.

Meer over Flynth

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin