De ontwikkelingen in koeherkenning staan niet stil. Koppeling van sensoren wordt het meest toegepast.
Koeherkenning voor de robot of krachtvoerautomaat is niet voldoende en wordt aangevuld met meer mogelijkheden. Alle managementsystemen met hals- en/of pootbanden leveren meer in de vorm van monitoring van sta/liggedrag, tochtigheidsdetectie, separatie, tot aan plaatsbepaling in de stal aan toe. Inzicht in het gedrag van een koe geeft vaak vroegtijdig aan of het dier iets mankeert of niet. Naast de al bestaande oorsensor van CowManager komen ook oormerkleveranciers met oorflappen sensoren. Een sensor met plaatsbepaling is in ontwikkeling.
Gezichtsherkenning met camera
Het Ierse bedrijf Cainthus richt zich op het omzetten van visuele informatie van bijvoorbeeld camera’s in bruikbare data. Begin dit jaar maakte het bedrijf een samenwerking met het voerconcern Cargill bekend waarbij beide partijen koeherkenning aan de hand van de vorm en eventuele vlekken op de kop willen uitwerken. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een camerasysteem. Het camerasysteem wordt zo ingericht dat het ook eenkleurige koeien kan herkennen aan variaties in de vacht. Met behulp van camera’s kan vreetgedrag, beweging en rusten in beeld gebracht worden. Door dit soort camerabeelden te koppelen aan gegevens van andere sensoren over bijvoorbeeld vreet- en herkauwgedrag en de melkgift kunnen er volgens beide bedrijven sneller afwijkingen worden opgespoord.
Het systeem is volgens Cainthus vooral bedoeld voor zeer grote bedrijven van meer dan 2.000 koeien. Wat de kosten van een dergelijk systeem zijn, is nog niet bekend.
MoniCow combineert sensorgegevens
DeLaval, het Belgische onderzoeksinstituut ILVO, de universiteiten van Gent en Leuven hebben samen met een aantal andere bedrijven een prototype voor een totale monitoring van melkkoeien ontwikkeld. MoniCow bestaat uit een temperatuursensor in het oormerk van de koe en een bewegings- en lokalisatiesensor in de halsband. Het systeem kan bijvoorbeeld het moment van afkalven tot 24 uur van tevoren voorspellen aan de hand van verminderde voeropname, verminderde herkauwactiviteit en veranderingen in het bewegingspatroon van de koe. Deze indicatoren spelen ook een rol bij tochtdetectie. Aan de hand van de verschillende sensoren zijn volgens de ontwikkelaars ook klauwproblemen of ziekte vroegtijdig op te sporen. De plaats van een koe in de stal is tot op 30 centimeter nauwkeurig te bepalen. Dat maakt het opzoeken van een koe in het koppel gemakkelijker. MoniCow is voor alle typen melkveebedrijven bruikbaar. De kosten liggen volgens de ontwikkelaars rond de € 200 per koe.