Een lage concentratie van Anti-Müller Hormoon (AMH) bij jongvee kan een goede voorspeller zijn van de productieve levensduur. Dat meldt Journal of Dairy Science op basis van Amerikaans onderzoek.
Het hormoon AMH is positief gerelateerd aan vruchtbaarheid, met name het aantal (in aanleg zijnde) follikels en functioneren van de eierstokken. Dieren met een lage AMH-concentratie worden daarom verondersteld eerder afgevoerd te worden op basis van vruchtbaarheidseigenschappen.
Om deze veronderstelling te testen, zijn in 2008 281 stuks jongvee op een bedrijf in Ovid-Elsie, Michigan, onderzocht op AMH-concentratie. Deze dieren hebben allen de kans gekregen twee lactaties vol te maken en een derde te starten. De dieren zijn verdeeld in vier groepen op basis van concentratie AMH. Het kwart van de dieren met de laagste concentraties had een 196 dagen kortere levensduur, een verminderde kans op overleven na afkalven, de gemiddelde laagste productie (in de eerste lactatie) en het hoogste afvoerpercentage in zowel eerste en tweede lactatie. Reden voor afvoer in de eerste lactatie was een slechte reproductie.
Het onderzoek werd afgesloten in december 2012. Omdat het onderzoek op relatief kleine schaal is uitgevoerd, vinden de onderzoekers dat de industrie niet nu al een goedkope, eenvoudige test zou moeten ontwikkelen. Wel zien ze genoeg redenen voor vervolgonderzoek, omdat een eenmalige meting van de AMH-concentratie bij jongvee tussen 11 en 15 maanden een goede fenotypische indicator kan zijn om de productieve levensduur van melkvee te verbeteren.