Doorgaan naar artikel

Zes robots, maar geen vrije tijd

In Nederland kopen melkveehouders robots omdat ze dan meer vrije tijd hebben. In Kazachstan is dat anders: continu personeel bij zes melkrobots.

We krijgen in januari en februari meer dan 100 vaarzen aan de melk. Dat  gaat spektakel geven, want er is onvoldoende melkcapaciteit. Hoe kan ik de dieren melken als de robots maar 50 à 60 koeien doen? Met een gewone melkstal hadden we zo richting rond de klok melken kunnen gaan. Dan zou je in no time het dubbele aantal dieren kunnen melken. Gelukkig begint de eigenaar van het bedrijf de problemen nu te zien. Hij snapt nu waarom ik vanaf dag 1 die zooi niet wilde hebben.

Personeel én robots

In Nederland en West-Europa kopen melkveehouders robots omdat ze dan meer vrije tijd hebben. Hier is dat anders. Er lopen continu, dus 24 uur per dag, twee mensen bij de zes robots. De helft van de koeien wil er namelijk niet vanzelf in. Ook zijn er problemen met het aansluiten van de melkstellen, bij een aantal koeien staan de spenen te dicht bij elkaar. Lekker hè, dan koop je peperdure apparaten om je leven te vergemakkelijken en dan kom je niet eens meer aan vrije tijd toe omdat je bij die rotzooi moet blijven zitten.
In Nederland zullen de robots best goed werken, want daar wordt aan alle randvoorwaarden voldaan: de opstelling is goed, het voer is goed, de poten zijn gezond, ga zo maar door. Alleen dan kan zo’n robot zichzelf redden. Dat is hier dus nog niet het geval. Om een voerkwaliteit te krijgen die maar enigszins in de buurt van de Nederlandse komt, is nog wel twee jaar nodig. De klauwen van de koeien zijn nu al 90 procent beter dan drie maanden geleden, maar veel aandacht blijft nodig.

Andere robotopstelling

De opstelling van de robots is snel te verbeteren. Ik ga een andere oversteek maken en haal viermaal twee ligboxen weg. Zo komt er een meer natuurlijke loop voor de koeien. Door het plaatsen van wat hekken kunnen we de onwillige dieren opsluiten. Zo kunnen ze ’s morgens en ’s avond alleen maar via de robot bij het voerhek komen. Dat helpt, maar ik ben wel acht ligplaatsen kwijt.
Als de nieuwe stallen met de rapid exit melkstal van Italiaanse herkomst klaar is, gaan daar de koeien met de te nauwe speenplaatsing in, plus alle vlegels die niet door de robots willen. De hoogproductieve dieren komen dan op de robots te staan, de dieren die verder in de lactatie zijn gaan naar de melkstal. Dat zal de melkgift positief beïnvloeden. Door deze maatregelen blijven alle verse koeien als groep bij elkaar. Dat wordt makkelijker managen: een beter overzicht voor de inseminator en dierenarts, ik kan er ook makkelijker op toezien dat de dieren opgeschoond worden en de drachtcontrole wordt uitgevoerd. Dat wordt georganiseerd en makkelijk werken! Ik verheug me er nu al op.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin