Betere resultaten halen met gemengd voeren door een betere penswerking, dat is de belofte van TMR Constant van Agrifirm. Melkveehouder Peter van Schie uit Lelystad is zeer positief: “De koeien eten netjes van boven naar beneden.”
De mest is bij de hele koppel vaster en gelijkmatiger en de productie ging met een liter per koe omhoog naar 30 liter per dag. En dat terwijl stro als structuurbron
Bedrijfsgegevens maatschap Rameijer, Lelystad Peter van Schie runt Mts. Rameijer samen met zijn vrouw Inge en haar ouders. Ze melken met een carrousel en hebben een rollend jaargemiddelde van 9.220 liter met 3,56% eiwit en 4,41% vet. |
werd vervangen door eigen gras. Duidelijke tekenen van een betere voeropname.
Peter van Schie runt samen met zijn vrouw Inge en haar ouders een melkveebedrijf in Lelystad. De maatschap is een van de pilotbedrijven die in de eerste helft van dit jaar met TMR Constant begonnen. De proef van Agrifirm in samen-werking met het Deense adviesbureau SAGRO wordt geleid door Jonne Twerda, rundveedieren-arts en aanvoerder van het team TMR specialisten bij Agrifirm.
Twerda: “Met TMR Constant willen we de resultaten van bedrijven die al gemengd voeren verder verbeteren. Dat kan door te zorgen voor een optimaal gemengd rantsoen met een groter aandeel ruwvoer en water, in combinatie met kortere ruwvoerdelen. Hierdoor kunnen de koeien veel minder selecteren, waardoor ze steeds hetzelfde binnenkrijgen. Een topproductie staat of valt met een goede, constante voeding. Dat zie je in onze pilot: gemiddeld ging de melk-productie bij de deelnemers met 1,9 liter per koe per dag omhoog.”
Vastere mest zonder extra structuurbron
Van Schie: “Meer melk per koe wordt steeds belangrijker, maar gezondheid staat bij ons voorop. Onze voeradviseur, Peter Jan Liebrecht, stelde daarom de pilot van TMR Constant voor. De gedachte erachter sprak ons aan, een top-sporter eet ook constante voeding om goed te presteren. Bovendien konden we stro als structuurbron vervangen door eigen ruwvoer.
Een constant volle pens werkt namelijk hetzelfde als extra structuur. Heel mooi, want ik voer liever mijn eigen kuil dan duur stro. Ik had vooraf mijn twijfels en verwachtte dat de koeien dunner op de mest zouden worden. Maar de mest is juist dikker en de verschillen zijn veel kleiner. Daar-naast zag ik het vreetgedrag veranderen.
Doordat ze altijd hetzelfde binnenkrijgen, is er nauwelijks risico op pensverzuring
Eerst stonden de koeien altijd te graven en te schudden, maar nu eten ze netjes van boven naar beneden. Doordat ze altijd hetzelfde binnenkrijgen, is er nauwelijks risico op pensverzuring. Na een maand hebben we daarom ook de buffer uit het rantsoen gehaald.”
Constant gevulde pens
Twerda: “Met TMR Constant zorg je er voor dat wat de koe werkelijk binnenkrijgt beter overeen-komt met het rantsoen dat je hebt berekend. Ze eet wat ze moet eten. Hierdoor houdt de koe een constant gevulde pens, wat goed is voor de gezondheid en daarmee ook voor de productie. Als de voeropname schommelt, gaat de pensvulling ook schommelen met variatie in gehaltes en uiteindelijk in conditie tot gevolg. Daardoor ontstaan gezondheidsproblemen, zoals slepende melkziekte en pensverzuring. Deze aanpak helpt om gezondheidsproblemen te voorkomen en dat zie je terug in meer liters en betere gehaltes.”
Meer liters en betere gehaltes
Van Schie: “Als veehouder heb ik twee uitgangspunten: gezonde dieren en veel eiwit uit eigen ruwvoer. Daarna volgen de liters vanzelf. We voeren nu zo’n 65% eigen ruwvoer, aangevuld met perspulp, bierbostel, een eiwitmeel, een op maat gemaakt energiemeel, TGC, corngold, mineralen en water. Dat laten we agressiever draaien op 540 toeren, waardoor het echt optimaal gemengd is. Daardoor krijgt elke koe hetzelfde, wat we terugzien in goede prestaties over de hele koppel. In de periode dat ik nog niet met de voermengwagen voerde haalde ik ook een mooie productie, maar die leunde sterker op de koplopers. Aan het voerhek gold meer het recht van de sterkste. En als je productie in de koppel sterk varieert, weet je dat dat ook zo is met de gezondheid. Dat wil ik niet meer en daarbij past deze voeraanpak uitstekend. Het ureumgehalte ligt nu heel constant rond de 21, met een eiwitgehalte van 3,56% en vet 4,41%. Dat betekent dat we veel eiwit uit ruwvoer halen, en dat de stikstofefficiëntie dus goed is. Dat is met oog op de mineralenkringloop gewoon heel belangrijk.”
Altijd hetzelfde werken
Met TMR Constant moet vooral de voermeng-wagen harder werken. Maar dat betekent niet dat de veehouder niet zelf kan bijdragen aan het succes. Van Schie: “Ik merk dat we de voeropname nu zo goed kunnen controleren dat we kleine veranderingen sneller opmerken. Dat heeft dan vaak te maken met heel praktische zaken, bijvoorbeeld of je de wagen tijdens het mengen alvast naar de stal rijdt of nog laat staan bij de silo’s tot het mengen klaar is. Als de een dat wel doet en de ander niet, zijn er toch nog verschillen in mengtijd en dus in het rantsoen. Dat willen we nog strakker krijgen. Agrifirm heeft ons goed op weg geholpen in de eerste maanden, de verdere finetuning kunnen we nu zelf verder oppakken.
Een constant gevulde pens is goed voor de gezondheid en daarmee ook voor de productie
Daarvoor is iedereen op het bedrijf gemotiveerd, want het is duidelijk dat deze aanpak werkt. De koeien hebben bijvoorbeeld geen haast meer om bij het voerhek te komen. Ze hoeven er niet meer als eerste te zijn om het lekkerste eruit te pikken. Dat kan niet meer, en dat is een goede zaak.”
TMR Constant De belangstelling voor gemengd voeren neemt toe, maar de uitvoering kan vaak nog beter. Agrifirm ontwikkelde daarom TMR Constant, in samenwerking met het Deense adviesbureau SAGRO.
Kijk voor meer informatie over TMR Constant op: www.agrifirm.nl/tmrconstant |