Doorgaan naar artikel

Nederlandse zuivel op elfde plek qua CO2-druk

De productie van melk in Nieuw-Zeeland heeft met 0,74 kilo CO2-equivalenten per kilo melk de laagste impact op het milieu van 18 onderzochte grote melk producerende landen. Nederland staat op de elfde plek met 1,28 kilo per kilo melk. Het gemiddelde van de 18 landen is 1,37 kilo.

AgResearch is weliswaar Nieuw-Zeelands, maar het onderzoek is geverifieerd door een onafhankelijk bureau uit Ierland. De onderzoekers analyseerden met deze 18 landen 55% van de wereldwijde melkproductie. Voor de studie maakte de samenstellers van het rapport gebruik van eerder gepubliceerd onderzoek uit de grote melk producerende landen.

Uruguay volgt Nieuw-Zeeland op de voet met 0,85 kilo CO2-equivalenten per kilo melk. Het derde land op de lijst is Portugal met 0,86 kilo. De productie van melk in Peru blijkt de grootste impact te hebben op het milieu met 3,29 kilo. Ook Costa Rica met 2,96 kilo en Kenia met 2,54 kilo hebben een hoge CO2-afdruk. 

Topman Tim Mackle van belangenvereniging Dairy NZ, dat de opdracht gaf voor het onderzoek, zegt dat het rapport duidelijk maakt hoe melkveehouders in Nieuw-Zeeland presteren maar ook hoe ze nog doelmatiger kunnen worden. “De melkveehouderij in Nieuw-Zeeland wil er alles aan doen om de laagste uitstoot in de wereld te behouden”, benadrukt hij.

Volgens Mackle vragen consumenten en gemeenschappen in toenemende mate om duurzaam geproduceerd voedsel. “Omdat we al zo doelmatig zijn, is het niet makkelijk om nog efficiënter te worden”, maakt Mackel duidelijk. “Daarom zijn aanzienlijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling van belang.”

Volgens onderzoeker Andre Mazzetto van AgResearch is er zeker nog ruimte voor verbetering van de melkveehouderij in Nieuw-Zeeland op dit gebied. Hij wijst er op dat ook andere landen hun zuivelsector blijven optimaliseren.

Melkveehouder George Moss uit Waikato, een groot voorstander van een groenere sector, beklemtoont dat Nieuw-Zeeland veel te danken heeft aan zijn groene weiden en genetische verbeteringen. “Dit zijn de sleutelcomponenten van onze lage emissies. Maar we kunnen nog meer doen om onze voetafdruk te verkleinen.”

Moss meent dat Nieuw-Zeeland zich voortdurend moet blijven aanpassen en nieuwe technologie en inzichten moet adopteren. “Onze wereldwijde concurrenten zijn niet ver achter ons. En we weten dat dit het juiste is om te doen, voor het milieu, onze consumenten en de mensheid als geheel…”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin