De Nederlandse zuivelaars moeten elkaar niet beconcurreren op duurzaamheid. Dat is voortzetting en versterking van de race naar de bottom. Daardoor zullen de plusjes op de melkprijs voor concepten als Beter Leven, On the way to Planet Proof of Albert Heijn-melk in enkele jaren verdwijnen.
Dat stelde CEO Hein Schumacher van FrieslandCampina (RFC) tijdens de najaarsbijeenkomst van de Nederlandse tak van de European Dairy Farmers.
Schumacher wil dat er een eind komt aan de continue krimp van de marge voor de melkveehouders. “Waardecreatie in de keten heeft zich in de loop van de tijd steeds minder ten faveure van de veehouder ontwikkeld. Rond 1970 kreeg elke schakel in de zuivelketen ongeveer 20 van de totale marge. Een flink deel van de marge is verschoven naar de andere spelers in de keten, waaronder de retail. Daardoor staat het verdienvermogen van de primaire sector onder druk.”
De RFC-topman ziet dat zuivelaars elkaar steeds heviger beconcurreren op de duurzaamheidspakketten. “Verstandiger is een nationale standaard vast te stellen en daarop niet te concurreren, maar voor allen een meerprijs te realiseren. Ik wil graag met A-Ware en Danone concurreren, maar dan op smaak, bijvoorbeeld die van de yoghurt. Dan kun je je onderscheiden, en daarop kun je niet tegen elkaar worden uitgespeeld door de retail. Dan blijft een meerprijs in stand.”
Bescherming speciale zuivelproducten
Schumacher signaleert dat de Nederlandse zuivel haar speciale producten als Noord-Hollandse kaas of Gouda niet heeft beschermd. “Een misser die we recht zouden moeten zetten.” Hij vindt ook dat de overheid meer aan zet moet zijn in de ontwikkeling van nieuwe producten. “De Duitse overheid betaalt fors mee aan de innovatie door de belangrijkste sectoren die daardoor fors meer van zijn omzet in R&D investeren. Zeven van de tien internationaal meest concurrerende sectoren in Nederland zijn een landbouwsector. Daarom roep ik de overheid op ook in onze R&D bij te dragen, zodat de sectoren innovatief en renderend blijven.”
Lees ook: Veehouder moet inzetten op biodiversiteit en duurzaamheid