Doorgaan naar artikel

Veehouder: ‘Lely Vector draait naar volle tevredenheid!’

De Lely Vector draait op verschillende melkveebedrijven. Hoe gaat de installatie van het automatisch voersysteem in zijn werk? En zijn de veehouders tevreden?

Eind 2021 is bij familie Faassen in St. Jacobiparochie een Lely Vector automatisch voersysteem opgestart. Bij zo’n project komt veel kijken.

Lely Center Heerenveen coördineert het hele project en stuurt de betrokken partijen aan. Denk aan het bouwen van een voerkeuken door ID Agro. Daarna wordt het gehele Lely Vector-systeem, de voerkeuken, de benodigde vijzels en silo’s geïnstalleerd door W.H. van der Heide. Om vervolgens de betonvloer in de voerkeuken en de voergoot te beschermen kun je als klant kiezen om een coating aan te brengen, bij dit project verzorgde Piersma Vloeren de coatings.

In de laatste weken volgt het aftesten en opstarten van het systeem door de servicemonteurs van Lely Center Heerenveen. Het project heeft in totaal een paar maanden doorlooptijd in beslag genomen, maar veehouder Jos Faassen is heel tevreden: “De samenwerking tussen de partijen verloopt super!”

Automatisch voeren scheelt arbeid

Melkveebedrijf Noordzigt uit St. Jacobiparochie bestaat uit moeder Trynke Buma-Reitsma, haar dochter Klaske Faassen-Buma en haar man Jos Faassen. Klaskes ouders begonnen destijds de boerderij in St. Jacobiparochie.

Trynke bouwde in 2009 een nieuwe stal en koos ook voor automatisch melken. Ze liet twee Lely Astronaut A3-melkrobots plaatsen. Deze melkrobots zijn nog steeds in bedrijf en er is inmiddels een derde melkrobot bijgekomen. In totaal staan er 140 tot 150 melkkoeien en bijbehorend jongvee op het bedrijf.

In december 2021 is het Lely Vector automatisch voersysteem opgestart. De familie was geïnteresseerd in automatisch voeren omdat het veel arbeid scheelt. Ze wilden het bedrijf met z’n drieën kunnen rondzetten, het liefst zonder personeel. Door middel van automatisch melken en voeren hebben ze meer tijd voor het landwerk en de gezondheid van de dieren. Het bedrijf telt zo’n 140 koeien en 85 hectare land. “We vinden de Lely Vector een mooi systeem omdat je met een voerkeuken werkt. Je kunt hier allerlei soorten voer in kwijt, de grijper pakt het wel op. Nu kan ik voor drie of vier dagen voer in de keuken klaarzetten”, legt Jos uit.

Bekijk de video over de installatie van de Lely Vector op melkveebedrijf Noordzigt.

Plek van voerkeuken bepalen

Er was nog geen gebouw waar de voerkeuken in geplaatst kon worden. Het advies van Lely Center Heerenveen was om eens te kijken naar een voorstel van ID Agro. Jos: “We wilden eigenlijk wat meer opslag op het bedrijf. We hebben samen met ID Agro gekeken naar de mogelijkheden en kwamen uit op een modulaire voerkeuken met daaraan vast een deel opslag en berging.”

Met verschillende partijen is goed nagedacht over de plek van de voerkeuken. Er wordt gekeken naar de looplijnen, waar moet het voer vandaan komen voor in de keuken, maar ook waar rijdt de Vector langs. “De opstart ging heel soepel. Je krijgt die dag heel veel uitgelegd door de servicemonteurs van Lely Center Heerenveen. De Vector loopt verder naar volle tevredenheid.” vertelt Jos enthousiast over de eerste weken voeren met de Lely Vector.

Projectcoördinatie

Jurian Rijpma is al jaren werkzaam bij Lely Center Heerenveen als projectcoördinator. Zodra een project verkocht is, wordt dit officieel van de verkoopadviseur aan de projectcoördinator overgedragen. Vanaf dat moment is de projectcoördinator verantwoordelijk voor de planning en budgetbewaking, verder ook voor de communicatie naar de klant en derde partijen. “Maar denk ook aan het bestellen van materiaal, de correcte levering, controleren van bouwtekeningen en bijwonen van bouwvergaderingen.” legt Jurian uit. Deze service biedt het Lely Center om de klant te ontzorgen, maar ook om het complexe project centraal te coördineren.

Lely werkt met veel van deze partijen al jarenlang samen en dat maakt dat de projecten over het algemeen soepel verlopen. Lely is dus de spin in het web tussen alle andere partijen en van begin tot eind betrokken. “Pas als alle andere werkzaamheden bij dit project zijn uitgevoerd door ID Agro, W.H. van der Heide en Piersma, is het de beurt aan de servicemonteurs van Lely Center Heerenveen om de Lely Vector te programmeren en af te testen.

Tijdens de opstartweek wordt het systeem door de servicemonteurs van Lely Center Heerenveen geprogrammeerd. Denk daarbij aan het instellen van de voerkeuken en de routes op het erf en in de stal. “In deze week leert de veehouder nieuwe routines aan”, vertelt projectcoördinator Jurian over de opstartweek.

Voerkeuken vergunningsvrij bouwen

De samenwerking tussen ID Agro en Lely begon in 2014. Toen de Lely Vector net was geïntroduceerd, was Lely op zoek naar een innovatieve partij in de stallenbouw die kon voorzien in de bouw van de voerkeukens, die onderdeel zijn van het Vector systeem.

ID Agro is dé partij voor unieke stallenbouw, ook wel bekend van de serrestallen of roundhouse-concepten. Erik Lindeboom, mede-eigenaar ID Agro, vertelt: “In onze serrestallen maken we gebruik van een soort horizontaal spant in de constructie waar de kraanbaan van de Lely Vector heel mooi in te integreren valt. De modulaire voerkeuken is in 2017 geïntroduceerd. Dit zijn een aantal gestandaardiseerde voerkeukens die volledig voldoen aan de eisen en wensen van Lely. Verder verzorgen wij ook de communicatie naar de gemeentes over de aanvraag voor de vergunning. Omdat ons systeem vaak rond de 5 meter bouwhoogte zit, kunnen we in de meeste gemeentes vergunningsvrij bouwen”, zegt Erik.

Voor het project Noordzigt is geen standaard voerkeuken gebouwd. De familie had de wens voor extra bergruimte en opslag. Deze voerkeuken is 25 x 20 meter, waarvan de ene helft voor de voerkeuken beschikbaar is en de andere helft voor opslag en berging te gebruiken is. Omdat dit een grotere en hogere voerkeuken betreft heeft ID Agro het hele vergunningstraject uit handen genomen.

Erik geeft advies wanneer veehouders nadenken over automatisch voeren met de Lely Vector: “Het is belangrijk om na te denken waar je de voerkeuken wilt plaatsen. Het systeem moet gemakkelijk te vullen zijn. Ook moet de Vector gemakkelijk over het erf kunnen rijden naar de stallen. Daarnaast zijn de weersinvloeden van belang. Het liefst zetten we de voerkeuken niet op de wind, zodat er geen wind en regen in de voorzijde van de voerkeuken komt.

Erik is zeer tevreden over het resultaat bij familie Faassen: “We zijn met z’n allen heel trots op de voerkeuken die bij Melkveebedrijf Noordzigt staat. Het is een grote voerkeuken die mooi vrij en centraal op het erf staat. Het is een mooi project geworden.”

Installatie, voeropslag en voertransport

Het bedrijf W.H. van der Heide uit Surhuisterveen houdt zich bezig met voertransport en opslagsystemen voor de veehouderij. W.H. van der Heide installeert voor Lely Center Heerenveen het Lely Vector automatisch voersysteem. Het bedrijf verzorgt dit zowel mechanisch als elektronisch.

De relatie tussen W.H. van der Heide en Lely Center Heerenveen is ontstaan in de beginfase van de Lely Vector in 2010. In Emmer-Compascuum werd destijds de eerste Vector opgestart en W.H. van der Heide was toen de partij die de installatie verzorgde.

Bij Melkveebedrijf Noordzigt in St. Jacobiparochie heeft W.H. van der Heide naast de installatie van de Lely Vector ook de tarwegisttank verplaatst en aangesloten zodat deze communiceert met de Lely Vector. Verder heeft Van der Heide de silo’s en vijzels geleverd en aangesloten op de Lely Vector. “De samenwerking tussen de andere partijen ervaren wij als zeer prettig, korte lijntjes. We kunnen elkaar even bellen om dingen af te spreken en daarna gaat het eigenlijk allemaal vanzelf.” vertelt Wiebe Harm van der Heide over de samenwerking. “Om een voorbeeld te noemen: wij hebben altijd nauw contact met de projectcoördinator van Lely Center Heerenveen. Zij sturen ons vooraf de tekening en wij geven daar onze opmerkingen op. Dat scheelt heel veel en zo kunnen we veel dingen in het voortraject al tackelen”, legt Wiebe Harm uit. “Als ik het terrein bij Melkveebedrijf Noordzigt oprijdt, ben ik er trots op dat onze monteurs er weer een succes van hebben gemaakt.”

We hebben al veel projecten samengedaan en zijn helemaal op elkaar ingespeeld; dat werkt dus super

Coating kiezen op betonvloer voerkeuken

Familiebedrijf Piersma Vloeren is gespecialiseerd in coatings en kunststofvloeren in verschillende sectoren. Zo ook in de agrarische sector. Burghard Kombrink is projectleider agrarische sector en verantwoordelijk voor de vloer in de voerkeuken bij Melkveebedrijf Noordzigt. “Zodra de Lely Vector is geïnstalleerd komt er een mooie coating op de betonvloer van de voerkeuken. Het voordeel van een coating is dat het een beschermingslaag biedt tegen alle zuren uit het voer, maar ook dat ze slijtvast en antislip zijn. Deze coatings zie je ook in de robotruimtes, melkstallen, maar ook op de voergoot en in de voerkeuken. Bedenk wel tijdig of je dit wilt, want achteraf is het vaak lastiger en kost het meer tijd en geld”, vertelt Burghard.

In de voerkeuken wordt naast de coating ook een rode belijning op de vloer aangebracht, zodat de Lely Vector de blokken voer precies in de vakken kan zetten. Op basis van coördinaten weet de Lely Vector precies welke voersoort waar staat. Zo kan de robot het juiste rantsoen samenstellen. “We hebben al veel projecten samengedaan en zijn daarom helemaal op elkaar ingespeeld. Dat werkt dus super”, vertelt Burghard namens Piersma Vloeren.

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin