Skaff Dairy Farm is in 20 jaar gegroeid van 20 zoogkoeien naar 250 melkkoeien. De vermarkting van de yoghurt en kazen floreert, verdere uitbreiding zit in de pen, zowel in aantal dieren als in afzet.
Skaff Dairy Farm ligt bij de stad Haouch El Oumaraa, zo’n 50 kilometer ten oosten van de Libanese hoofdstad Beiroet. De boerderij is opgericht in 2000 met slechts 20 koeien. Nu lopen er twaalf keer zoveel. De melk wordt ter plekke verwerkt tot Libanese kazen en verkocht in de boerderijwinkel.
Eigenaar Eng Kamil Skaff heeft plannen om niet alleen de kudde uit te breiden, maar ook om de afzet van zijn kwaliteitsassortiment uit te breiden naar kleine gemakswinkels in Beiroet en vervolgens in de rest van het land. Daarbij schuwt hij verkoop via internet niet. Kamil: “We zitten in de Bekaa-vallei, het belangrijkste zuivelindustriegebied van Libanon. We zijn begonnen met een kleine 25 zoogkoeien en afmesten van het vleesvee. We zagen echter de vraag in de markt naar melk en kaas en zijn na drie jaar omgeschakeld op melkvee.”
De krap 250 Holsteins worden twee keer daags gemolken. De productie ligt op 7.500 kilo per jaar met 3,8% vet en 3,25% eiwit. Vanwege het hete klimaat en de schaarste aan grasland houdt Kamil zijn koeien het hele jaar door binnen. “In deze regio is niet genoeg ruimte om te grazen.” Hij voert de koeien een simpel gemengd rantsoen van zelf geteelde luzerne en snijmais. “Om de koeien dragend te krijgen gebruikten we tot 2021 alleen ki, nu werken we met een mix van natuurlijke inseminatie en ki. We hebben geen specifieke fokstrategie, maar ons belangrijkste doel is om continu gezonde koeien te hebben die goed vreten en melk van goede kwaliteit produceren.”
De koeien van Kamil worden gemolken in een 2×8 melkstal van DeLaval. Tien medewerkers voeren de taken uit, van het voeren van de koeien tot het melken, veldwerk, kalveropfok en de verwerking van de melk. “Onze kostprijs is door de economische crisis constant veranderd en ligt nu op circa €0,60 per liter.”
Alle melk wordt gebruikt in de eigen zuivelfabriek die traditionele Libanese producten produceert. “We produceren 900 ton Libanese zuivelproducten per jaar, zoals Laban- en Labneh-yoghurts en Akkawi-, Halloumi- en nog enkele andere Libanese kazen. Sinds kort hebben we ook Europese kazen toegevoegd aan onze groeiende lijst met producten, zoals Goudse en Mozzarella. Ons doel is om nog meer uit te breiden en het grootste deel van de Libanese markt te bestrijken, en uiteindelijk uit te breiden naar de verkoop in het buitenland”, stelt Kamil. Daarvoor is ook een uitbreiding van de veestapel nodig. Er liggen concrete plannen om 50 koeien uit te breiden.
De ondernemer merkt de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne bijna dagelijks. “De melkprijzen gaan erg snel op en neer. We hebben gebrek aan de broodnodige diergeneesmiddelen en ook krachtvoer is moeilijk leverbaar en erg duur.”