Doorgaan naar artikel

Punten op de i tegen selectie

Hij streeft naar perfectie. Daarom nam melkveehouder Erick Cuijpers zijn voerstrategie, ondanks een prima melkproductie van 10.000 kg, toch flink op de schop. “De punten moesten op de i, om het vee gezond te houden en selectie te voorkomen.”

Selectie. Het is een grote vijand van elke boer. ‘Snoepende’ koeien nemen wisselend voer op en lopen daardoor kans op pensverzuring, slepende melkziekte en uiteindelijk productieverlies. Han Gerritsen, adviseur Rundvee van Agrifirm weet er alles van. “Erick gaat voor niets minder dan 100%, ook bij selectie-preventie. Daar help ik graag aan mee.” Zo gingen ze samen op zoek naar een nog hogere voerefficiëntie en nog minder selectie, met specialist Voeding Henk Dings als extra vraagbaak op de achtergrond.

Wisselende mest

“Selectie zie je terug aan wisselende mest”, vertelt de veehouder, “maar ook gewoon aan hoe koeien eten en herkauwen.” Erick doet veel aan ‘koeien kijken.’ En dan nog bestaat de kans dat hij dingen mist, realiseert hij zich. “Bedrijfsblindheid is altijd een gevaar. Daarom is de rol van mijn adviseur ook zo waardevol: hij houdt me scherp op dingen die ik zelf soms niet zie.”

Zelf in de hand

Adviseur Gerritsen wist dat de hogere efficiëntie niet zozeer bij het ruwvoer moest worden gezocht. Gras, maïs en stro (gerst) komt van eigen land, dus daarvan heeft Cuijpers de kwaliteit letterlijk zelf in de hand. “We hebben het vergrootglas echt op het mengen gelegd.”, verklaart Han, “Wat kon daarin beter?” Erick: “Een voorbeeld: alles wat breder is dan de bek, laat de koe liggen. Een stengel stro is al snel breder natuurlijk en dus krijg je minder opname. Daarom hebben we een stro silootje gebouwd waar precies twee stropakketen naast elkaar inpassen. Onze zelfrijdende mengwagen grijpt ze nu zo aan, dat ze over de juiste kant worden gefreesd. Resultaat: perfect kort gesneden structuurvoer.”

Water en slikken

Aan een andere maatregel ging een goede discussie tussen adviseur en boer vooraf. Erick gaat namelijk niet alleen altijd voor de volle 100%, hij is in zijn eigen woorden ook ‘een tikkie eigenwijs’. “Valt best mee hoor”, lacht Han Gerritsen. “Hij staat open voor ideeën, maar je moet hem natuurlijk wel overtuigen.” Dat gold ook voor Hans idee om water toe te gaan voegen aan het voermengsel. Cuijpers: “Toen moest ik wel even slikken ja. We doen er alles aan om de kuil zo droog mogelijk te houden. Regen is het slechtste wat er is en toen kwam Han met dat water aan zetten!” Gerritsen: “Op andere bedrijven waar ik adviseer halen we goede resultaten met het toevoegen van water aan het mengsel. Dat is dus iets heel anders dan regen in de kuil. De juiste hoeveelheid water bindt alle ingrediënten van het rantsoen prachtig aan elkaar. Het verbetert de opname en voorkomt selectie.”

Jus over aardappels

Inmiddels wordt er zo’n 5 à 6 liter per koe bij het voer gemengd, volgens het concept Gemengd Voeren 2.0. Erick heeft een reservoir geïnstalleerd waaruit hij snel water in de mengwagen kan pompen. Ook de boer zelf is inmiddels overtuigd van het resultaat. “Het is net als met aardappels koken. Dat kun je perfect doen, maar zonder jus blijft het toch altijd een beetje droog. Het water maakt het mengsel smeuïger en letterlijk beter behapbaar.” Ook de laadvolgorde werd aan nader onderzoek onderworpen. Weer zo’n voorbeeld van hoe perfect resultaat draait om de details. “We werken van droog naar nat en ‘blussen af’ met maïs “, licht Erick toe. Han vult aan: “Als je wacht met het water tot het eind, heb je kans op versmering en krijg je een bal onderin de mengwagen, die niet meer goed te mengen is.” De veranderingen in voerstrategie dringt niet alleen selectie terug. Cuijpers is ook veel minder aan krachtvoer kwijt. Met de zelfrijdende mengwagen die Cuijpers heeft aangeschaft, zijn de veranderingen in voerstrategie allemaal uitstekend uit te voeren. “Het hele proces gaat nu veel sneller. Ik kan tijdens het voeren in m’n zondagse pak achter het stuur blijven zitten. Alles is afstand bediend. Ook de staldeuren. Moet ook wel, want ik wil het bedrijf in m’n eentje kunnen runnen en nog wat groeien ook. M’n vader helpt af en toe nog wel mee, maar da’s meer voor de hobby. Hij is samen met mijn oom een tijd terug uit het bedrijf gestapt. Ik moet dus wel meer automatiseren. Daarom ga ik binnenkort ook investeren in twee melkrobots.”

Keeper

En zo zijn we weer terug bij het streven naar perfectie. Erick wil in zijn eentje dezelfde resultaten halen als jaren terug, toen hij nog samen met pa en oom op het bedrijf werkte. En daarbij liefst nog wat groeien ook. “Ik ben een streber, da’s helemaal waar. Altijd geweest. Ook vroeger bij het voetballen. Ik was de keeper en moest en zou winnen. Zo niet, dan had ik er de hele dag de smoor in. Natuurlijk moet het ook een keer genoeg zijn. Maar ik vind het gewoon hartstikke mooi om het bedrijf te blijven verbeteren.”

Bedrijfsgegevens

Melkveehouder Erick Cuijpers, Broekhuizen.
Veestapel: 120 koeien, 80 stuks jongvee.
Grond: 50 ha 36 gras, 10 maïs en 4 gerst.
Productie: 10.000 kg.
Quotum: 1,06 miljoen kg + 50.000 kg Lease.

Agrifirm Nutritional Solutions levert kwaliteitsveevoeders en tal van andere producten en diensten aan u als ondernemer in de melkveehouderij. Het rendement van onze klanten staat daarbij centraal. We werken voortdurend aan nieuwe assortimenten en concepten die zijn toegesneden op specifieke behoeftes. We zijn marktleider op het gebied van veevoeders in Nederland.

Meer over Agrifirm

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin