
Bij Geuchien Schoonvelde gaan de koeien probleem de droogstand in door de nieuwe droogzetstrategie 1,2,3 droog. Stap 1 is de krachtvoergift afbouwen, zodat deze op 14 dagen voor het afkalven op 0 zit. Zijn de koeien op 10 dagen voor afkalven nog niet gezakt naar een dagproductie lager dan 12 kg melk? Dan krijgen deze dieren het droogstandsrantsoen. (stap 2) Als de koeien 5 dagen voor het droogzetten nog meer dan 12 kg melk per dag geven volgt stap 3: het beperken van de melkbeurten. Geuchien combineert stap 2 en 3.

Samen met zijn vrouw Geke houdt Geuchien Schoonvelde (43) 160 dieren in Ruinen (Dr.) op 59,5 hectare. 120 á 130 koeien melken in een probleemloze bedrijfsvoering op een gezinsbedrijf zonder personeel is zijn doelstelling.

In 2011 is de stal verlengd, verbreed, verhoogd en het allerbelangrijkste: geïsoleerd. “Het coaten van de voergoot had ik 10 jaar eerder moet doen”, vertelt de veehouder, die nu praktisch geen restvoer meer heeft.

Als de koeien 4 dagen voor het droogzetten nog meer dan 12 kg melk per dag geven, komen ze bij de droge koeien en melkt Schoonvelde ze maar één keer per dag. Het bevalt hem erg goed.

In de flinke potstal met een dikke laag stro brengen de dieren hun hele ‘zwangerschapsverlof’ door. Aan het voerhek, met roosters erachter, krijgen de dieren de hele periode hetzelfde laag energetische rantsoen van 1/3e stro, 1/3e maïs en 1/3e graskuil, aangevuld met DairyFit® Droogstand en monocalciumfosfaat

Dozen vol calcium/magnesiumflessen had Geuchien Schoonvelde op voorraad. “Wel 40% van de koppel kreeg melkziekte na het afkalven.” Toen hij bij zijn droge koeien van restvoer overging op de 100-dagenaanpak was het probleem uit de wereld geholpen. En een fles calcium/magnesium? Die moet hij tegenwoordig lenen bij de buren

Haar baan in het ziekenhuis heeft Geke verruild voor het werk op de boerderij. Zij heeft de jongveeopfok onder haar hoede. “Vrouwen zijn veel secuurder dan wij mannen”, geeft Geuchien ruimschoots toe, “Kijk maar naar hoe de emmers opgeborgen zijn.”

De kalveren krijgen tot een leeftijd van 4 maanden DairyStart® All in One Mix. “Dit bevat kracht- en ruwvoer in één. Kalveren nemen dus altijd de juiste verhouding op en het bespaart arbeid”, vertelt Frens Hoeve, specialist Voeding bij Agrifirm Feed (links op de foto).

De kalveren zijn vlug, zitten perfect in het haar en eten enthousiast van de grove brokken. “Het bevalt heel goed”, vertellen Geuchien en Geke.

Schoonvelde gaat bewust om met energie. “Met simpele zaken als alle kieren rondom de koelmachine dicht maken, zodat de machine alleen de koude lucht van buiten onttrekt, kan ik al veel energie besparen.” Ook het isoleren van het spoellokaal en de leidingen levert al snel 4% minder energieverbruik op.

Geuchien is enthousiast over de Thermo 8000S geiser. Hij was de eerste agrarische gebruiker in Nederland. Intechneau uit Ruinen, die de geiser heeft geplaatst, geeft aan dat deze in combinatie met warmterugwinning jaarlijks 676 m3 gas bespaart, oftewel €419.

Als de geiser warm water nodig heeft pakt hij het bovenste water (warm water stijgt) uit het blauwe voorraadvat, wat 60°C is. De geiser hoeft dit nog maar 15°C te verwarmen tot 75°C, wat veel energie bespaart.