Clydevale Holsteins stalt zijn 500 melkkoeien nu jaarrond op in een nieuwe, ruime potstal in de strijd tegen hittestress. Acht melkrobots vervingen de 2×22 swingover visgraatmelkstal. Dat bespaart 10 uur melken per dag.
Clydevale Holsteins in Macorna North in de Australische deelstaat Victoria houdt 500 melkkoeien en 750 stuks jongvee op krap 1.100 hectare. Het bedrijf is erg actief en succesvol in de Holstein-fokkerij. Het was tot medio 2022 een traditioneel Australisch bedrijf dat de koeien jaarrond weidde. Vrijwel de enige gebouwen waren in 2018 nog een melkput met wachtruimte, een loods en wat voertroggen. “We hadden veel last van hittestress bij de koeien in de lange hete en droge zomer. In de natte koude winters waren de weiden vaak modderpoelen”, zegt Mark Dee. “We wilden daarom over van volledig weidegang naar no grazing.“
Zijn vrouw Mandy licht de overige grote veranderingen toe. “Het melken vroeg per beurt vijf uur, we waren elke dag 10 uur aan het melken. Dan blijft er weinig tijd over voor ander werk of een sociaal leven. En we hadden naar onze mening te weinig data van de koeien. Eigenlijk bleef het beperkt tot eenmaal per maand de melkcontrole. We wilden meer!”
Forse investering in stal en robotisering
Om al die problemen te tackelen, veranderden ze de hele bedrijfsopzet. “Een heel forse investering” aldus Mandy. In 2018 is de eerste poer gestort voor een open, ruime potstal van 192 x 57 meter met een voergang in het midden. Die stal is in 2022 klaar gekomen waarna de koeien definitief zijn opgestald.
De potstal is verdeeld in vier groepen; in elke groep staan 2 Lely A5 melkrobots en een Lely Cosmix krachtvoerstation. “Een vijfde voerstation staat in de separatieieruimte. Een zesde gaan we plaatsen bij de hoogdrachtige vaarzen, zodat die al aan het systeem wennen voor afkalven”, licht Mandy toe. De stal is uitgevoerd met flink wat ventilatoren en sprinklers om in de hete zomer de koeien te kunnen koelen.
De koeien worden nu gevoerd met een voermengwagen. Een Lely Juno schuift het voer elk uur aan.
Betere resultaten, meer info, minder werk
De andere bedrijfsopzet werkt goed uit in de resultaten. De gemiddelde melkgift steeg in een half jaar tijd van 31 liter per koe per dag naar 39. Nu is ze teruggevallen naar 35 door de hete zomer.
“De melkrobots besparen ons zoals verwacht veel arbeid”, zegt Mandy. “En ze leveren immens veel data. We hebben nu de melkproductiegegevens van uur tot uur, in plaats van eens per maand of soms zelfs twee maanden. Dat biedt veel inzicht inmelkproductie en de dier- en uiergezondheid. Mastsitis signaleren we nu in een veel vroeger stadium dan voorgeen in de melkstal. En we krijgen nu, door de stappentellers, ook meer inzicht in de reproductiegegevens. De diverse dashboards wijzen ons op koeien die we anders veel later als afwijkend zouden opmerken.”
Dochter Hannah is door de vergaande automatisering veel meer betrokken geraakt bij het bedrijf. Na haar studie Agribusiness wil mede-ondernemer worden en op termijn het bedrijf overnemen.