Doorgaan naar artikel

‘Naast de arbeidsbesparing leveren we nu dikkere melk’

Met het doel het voeren te optimaliseren, begon Dirk Aalbers zijn zoektocht naar een passend voersysteem. Op basis van de investeringskosten en de arbeidsefficiëntie heeft de veehouder vorig jaar besloten om het voeren te automatiseren. “We hebben verschillende voersystemen vergeleken. Op basis van het totale (kosten)plaatje paste het Vector-voersysteem het beste bij ons bedrijf. Bovendien profiteren we met dit systeem onder andere van de MIA/Vamil-regeling.”

Dirk en Krista zijn beide opgegroeid op een boerenbedrijf. Dirk tussen de koeien op een melkveebedrijf in Kampen en Krista op een akkerbouwbedrijf in het hoge noorden van Groningen. In 1999 is Dirk met zijn ouders naar Wedde verhuisd om hier het boerenbedrijf voor te zetten. Drie jaar geleden heeft hij het bedrijf officieel overgenomen.

Op het bedrijf melkt Dirk dagelijks zijn 150 koeien in de melkput. “Dit vind ik machtig mooi werk”, vertelt Dirk enthousiast. Met het doel het voeren te optimaliseren en de stap te maken naar een gemengd rantsoen is de veehouder vorig jaar overgestapt op automatisch voeren. “Eerder voerden we de koeien met een doseerwagen, maar de koeien waren altijd aan het selecteren aan het voerhek”, vertelt Aalbers.

Goed inzicht in de kosten

Om een keuze te maken voor het best passende voersysteem heeft Dirk samen met Krista goed naar de kosten gekeken. Krista werkt doordeweeks buiten de deur als adviseur bij een agrarisch administratiekantoor. Voor de bedrijfsovername combineerde Dirk het werk thuis met een baan bij hetzelfde kantoor. “Hierdoor hebben we beiden goed inzicht in de kosten bij investeringskeuzes”, vertelt Krista. “Door mijn werk zie ik veel vergelijkbare situaties voorbij komen.”

Ze hebben een aantal systemen vergeleken. “Hierin hebben we de investeringskosten van een voermengwagen met shovel, een zelfrijder en een Vector automatisch voersysteem incl. voerkeuken naast elkaar gezet”, legt Dirk uit. “Hieruit bleek de zelfrijder het duurste, dus deze optie viel af. Uit de berekening bleek dat de mengwagen met shovel een investering is van ca. € 100.000 en een Vector met voerkeuken € 180.000 exclusief subsidies.”

Willekeurig afschrijven op 75% investeringsbedrag

Bij beide voersystemen kwamen we in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Daarnaast kwam de aanschaf van de Vector ook in aanmerking voor de subsidie voor jonge landbouwers (€ 20.000) en de MIA- & Vamil-regeling. Dirk: “Met de MIA (Milieu Investeringsaftrek) besparen we ruim € 20.000 extra aan belasting en met de Vamil mogen we 75% op het investeringsbedrag willekeurig afschrijven. Dit levert een flink voordeel op.”

Uiteindelijk, inclusief de subsidies, was het verschil in investeringskosten nog maar € 40.000. “De investeringskosten liggen bij de Vector iets hoger, maar uiteindelijk gaat het om het totale (kosten)plaatje”, stelt Aalbers. “Met automatisch voeren besparen we naast arbeid ook op dieselkosten.”

Een omslag van denken

De veehouder noemt het werken met het Vector-voersysteem een omslag van denken. “De mengkuip van de Vector is niet heel groot, maar hij gaat wel 24/7 door”, stelt Aalbers. “Het frequenter voeren en aanschuiven zorgt voor frisser en smakelijker voer, wat resulteert in een hogere drogestofopname.”

Met de overstap ziet Dirk ook een verschil in het gedrag en de gezondheid van de koeien. “De gehaltes zijn verbeterd, waardoor we dikkere melk leveren”, geeft hij tevreden aan. “Daarnaast krijgen we meer voer in de koeien tijdens hete periodes. Bovendien zorgt de mengkwaliteit ervoor dat de koeien niet meer selecteren aan het voerhek!”

“Onze koeien hebben constant een nauwkeurig gemengd rantsoen ter beschikking, waardoor de piek na het melken is weggenomen. Een groot voordeel is dat de koeien nu gelijk toegang tot vers voer hebben wanneer ze de melkput uitlopen.”

Overstap naar lasagnekuil

De voeropslag is achter de stal te vinden op korte afstand van de voerkeuken, die in de loods naast de stal is gebouwd. Dit zorgt voor korte looplijnen. “Met de overstap naar gemengd voeren zijn we ook gestart met lasagnekuilen. Hierdoor zorgen we voor voldoende voersnelheid en een langdurig constanter rantsoen”, geeft Aalbers aan.

Door het automatiseren van de vaste werkzaamheden rond het voeren kan Aalbers zijn bedrijf efficiënter runnen. “Het zorgt voor een stuk flexibiliteit en vooral arbeidsbesparing”, geeft Dirk tevreden aan en vult aan: “Ik kan het bedrijf nu goed alleen rondzetten. Alles is nu in balans.”

Bedrijfsgegevens

Dirk Aalbers woont samen met zijn vrouw Krista en zoontje Ruben (1) in Wedde (Groningen). Hier melkt hij zo’n 150 koeien en houdt 65 stuks jongvee op 74 hectare grond (waarvan 19 hectare maïs). Krista is werkzaam als adviseur bij een administratiekantoor. De melkproductie ligt op 1,4 miljoen per jaar. Het rollend jaargemiddeld is 9.543 kilo melk per koe per jaar met 4,62% vet en 3,61% eiwit.

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin